Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Plan een bezichtiging

Laat hier je gegevens achter, dan wordt er zo spoedig mogelijk contact opgenomen.

Verzenden

Veelgestelde vragen over een woningaankoop

Bekijk alle vragen
  • Wat betekent Kosten Koper of K.K.

    Kosten koper wordt meestal afgerond tot k.k. Het betekent dat de kosten die gepaard gaan met de verkoop van een huis (overdrachtsbelasting (2%), notariskosten, kadasterkosten) voor de rekening van de koper zijn.

  • Als ik een huis perse wil hebben, moet ik dan direct de vraagprijs bieden?

    Direct de vraagprijs bieden is geen garantie voor de koop. Afhankelijk van de situatie op de (lokale) woningmarkt kun je alsnog naast het net vissen, dan wel het risico lopen teveel te betalen. De verkoper bepaalt uiteindelijk het bedrag waarvoor zijn woning wordt verkocht. De vraagprijs is een richtlijn, maar het staat hem vrij toch een hoger tegenbod te doen zodra de vraagprijs geboden wordt. Dit kan hij bijvoorbeeld doen als hij bij nader inzien denkt dat zijn vraagprijs in eerste instantie te laag was of als er veel biedingen zijn rond of zelfs boven de vraagprijs. Vanuit de koper bezien is het ook niet altijd verstandig direct de vraagprijs te bieden. De koper loopt hiermee de kans een te hoge prijs voor een object te betalen. Door te onderhandelen merk je waar de ruimte bij de verkoper zit. Om bovenstaande redenen kan het verstandig zijn een aankoopmakelaar mee te nemen bij bezichtigingen en hem de onderhandelingen te laten voeren. Door zijn ervaring weet hij als geen ander wat een woning waard is, wat een reële prijs is en hij kan inschatten hoe de onderhandelingen verder kunnen verlopen. Een aankoopmakelaar kan je zo veel geld besparen en hij kan ervoor zorgen dat je niet naast het net vist.

    Anderen lazen ook: Wanneer een bod is geaccepteerd, is dat dan bindend?

  • Wat staat er allemaal in een woninganalyse?

    Een woninganalyse geeft achtergrond informatie uit de NVM-database over de woning en over de buurt:

     

    • Is de woning recent verkocht?
    • Hoe lang staat de woning te koop?
    • Is de woning recent uit de verkoop gehaald en weer opnieuw te koop aangeboden?
    • Is er andere relevante informatie bekend?
    • Zijn er recente transacties in de directe omgeving?
    • Wat is de gemiddelde m2-prijs in de buurt?

     

    Met deze informatie krijgt je een duidelijk beeld van de waarde van de woning.

  • Moet ik alle vijf de analyses tegelijk gebruiken?

    Nee, dat hoeft zeker niet. Je kunt een woninganalyse uit je bundel gebruiken zodra je een woning hebt bezichtigd waar je een bod op uit wil brengen. En als je niet uit de onderhandeling komt, dan gebruik je een volgende analyse bij het volgende droomhuis dat je tegenkomt. Het pakket is een jaar geldig, dus je kunt een analyse laten uitvoeren wanneer dat jou uit komt.

  • Wat als ik de onderhandelingen alsnog door jullie wil laten voeren?

    Dat is op ieder moment mogelijk. Je kunt het pakket Waarde-analyse upgraden naar het pakket Aankoopbegeleiding. De extra kosten daarvan zijn €390,-.

  • Wanneer ben ik in onderhandeling?

    Zodra de verkoper met een tegenvoorstel reageert op een bod van de koper, ben je in onderhandeling. Eerder niet. De verkoper is vrij om in onderhandeling te gaan met de beste bieder (en dat hoeft niet per se de hoogste of de eerste te zijn). Zodra je in onderhandeling bent, mag de verkoper niet met een andere partij in onderhandeling gaan. Wel kunnen verkoper en koper beiden de onderhandelingen op ieder moment staken.

  • Heb ik zelf invloed op de onderhandelingen?

    Uiteraard! Wij voeren de onderhandelingen in continu overleg met jou. Wij adviseren op basis van onze kennis en ervaring. Maar jij bepaalt wat de biedingen en eventuele voorwaarden zijn.

  • Moet ik altijd boven de vraagprijs bieden?

    Hoewel er in deze krappe woningmarkt vaak boven de vraagprijs wordt geboden, hoeft dat zeker niet altijd. De hoogte van een verstandig bod hangt af van o.a. de realiteit van de vraagprijs, de lokale markt en de animo voor de woning. Als je voor het pakket Aankoopbegeleiding of voor het Combinatiepakket gekozen hebt, adviseren we over een reëel bod. In overleg met jou voeren we vervolgens de onderhandelingen voor je.

  • Wanneer kan mijn woning in de verkoop?

    Zodra je jouw droomhuis hebt gevonden en de koopakte is getekend, kunnen wij jouw woning direct op Funda te koop zetten. We kunnen er voor zorgen dat alles is voorbereid voor de verkoop: woningopname, foto's, advertentie, stukken. Zo hoef je geen dag te wachten.

  • Kan ik ook eerst mijn huis verkopen en dan pas aankopen?

    Dat kan zeker. In een krappe woningmarkt koopt men over het algemeen eerst een ander huis voordat men zijn 'oude' huis verkoopt. Maar sommige mensen willen liever nu de zekerheid dat ze een zeer goede prijs voor hun huis krijgen en verkopen daarom liever nu.

  • Zijn jullie bereikbaar als ik tussentijds vragen heb?

    Jazeker! Ons team staat dagelijks voor je klaar. Je kunt met al je vragen bij ons terecht. Op werkdagen tijdens kantooruren kun je ons bellen. 's Avonds of in het weekend kun je ons mailen. We nemen dan de eerstvolgende werkdag contact met je op.

Bekijk alle vragen