Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Kosten Koper

Kosten koper wordt meestal afgerond tot k.k. Het betekent dat de kosten die gepaard gaan met de verkoop van een huis (overdrachtsbelasting (2%), notariskosten, kadasterkosten) voor de rekening van de koper zijn.

Bij huizen die in de verkoop staan, staat vaak achter de vraagprijs de afkorting k.k. of v.o.n. Deze afkortingen staan voor ‘kosten koper’ en ‘vrij op naam’. Ze refereren aan kosten die bovenop de gestelde verkoopprijs komen. Graag leggen wij uit om welke kosten het gaat en wie welke kosten moet betalen.

Kosten koper

Bestaande huizen worden vrijwel altijd ‘kosten koper’ aangeboden. Dat betekent dat de koper verantwoordelijk is voor de kosten die de verkoop met zich mee brengt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 2% van de koopsom van het huis. Maar ook de notariskosten komen voor rekening van de koper. Deze kosten verschillen per notaris. De kosten waar je over het algemeen rekening mee moet houden zijn:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten (leveringsakte, hypotheekakte, registratie Kadastrale rechten en in Amsterdam ook de koopakte).
  • Taxatiekosten

Aanvullend kunnen onderstaande kosten hier nog bij komen, afhankelijk of hier gebruik van wordt gemaakt:

  • Advies- en bemiddelingskosten t.b.v. de hypotheek
  • Kosten van het aanvragen van NHG
  • Kosten aankoopmakelaar
  • Kosten bouwkundige keuring

Vrij op naam

Nieuwbouw huizen worden meestal ‘vrij op naam’ verkocht. In dat geval zijn bepaalde kosten al in de koopsom verwerkt. Overdrachtsbelasting is bij deze verkoopconditie niet verschuldigd.

Toch wordt ‘vrij op naam’ soms ook gebruikt voor bestaande bouw. De verkoper draagt in dat geval de overdrachtsbelasting. Bij het kopen ‘vrij op naam’ moet je rekening houden met dezelfde kosten als bij ‘kosten koper’, behalve de volgende drie kostenposten. Deze zijn voor de verkoper:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten leveringsakte
  • Notariskosten voor de inschrijving bij het Kadaster

Bij het kopen van een huis zijn sommige kosten aftrekbaar van het inkomen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de makelaarskosten, de advies- en bemiddelingskosten om een hypotheek af te sluiten, de hypotheekakte en de taxatiekosten. Deze kosten draagt de koper ongeacht welke verkoopcondities er gehanteerd worden.

Heb je meer of andere vragen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan. We helpen je graag verder!

Bij Zelfverkopen.nl betaal je geen courtage achteraf, maar eenmalig een vaste lage prijs van € 1.098,-

Hiervoor ontvang je een zeer uitgebreid pakket aan diensten en een professionele fotoreportage van jouw huis!

Bereken wat je met
onze hulp kunt besparen

Geschatte woningwaarde

Bereken je besparing