Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Airbnb en huizenruil: verhuur wat je zelf niet gebruikt!

De sharing economy is populair. Verhuren wat je zelf niet gebruikt en niet hoeven kopen wat je kunt huren. Ontstaan in de crisis en inmiddels tot bloei gekomen in de vorm van diverse initiatieven. Green Wheels, Aribnb, Uber, Homeexchange, allemaal ontstaan vanuit deze gedachte. En zeer succesvol allemaal.

Airbnb heeft in de afgelopen jaren een explosieve groei meegemaakt en is een geduchte concurrent geworden voor gevestigde hotels en sites als Booking.com. En ook sites waarin mensen hun huis te ruil aanbieden worden steeds populairder. Zij die op deze manier hun huis aanbieden ontmoeten nieuwe mensen van over de hele wereld. De gasten zelf ervaren een beetje hoe het is om ergens te wonen. Een groot verschil met hotels die toch vaak min of meer hetzelfde zijn, waar ook ter wereld.


Als u zelf overweegt om uw huis aan te bieden of als u wilt verblijven in het huis van iemand anders, dan zijn er meerdere sites waar u terecht kunt. Wij verzamelden de belangrijkste voor u:

 

Couchsurfing

Met Couchsurfing is het eigenlijk allemaal begonnen. Vooral studenten konden op een gegeven moment de prijzen van hotels en zelfs hostels niet meer betalen. Het internet bood uitkomst. Mensen die een grote bank of luchtbedje hadden boden deze tegen een kleine vergoeding aan. Niet geschikt voor mensen met behoefte aan privacy, maar ideaal voor mensen die tijdens een verblijf lokale bewoners wilden ontmoeten en tevreden waren met een bedje. De aanbieders op Couchsurfing zijn vaak mensen die het leuk vinden om anderen hun stad te laten zien. Veel ervaringen vertellen over bijzondere avonden in lokale kroegen of feestjes bij vrienden van de gastheer of gastvrouw thuis.
Website: www.couchsurfing.com

 

Airbnb

Hij kan natuurlijk niet ontbreken. Ook Airbnb begon met een luchtbedje. De oprichters verhuurden hun eigen luchtbed en waren enthousiast over het soort gasten dat ze kregen. Al snel breidde hun site uit met andere aanbieders en boden mensen kamers en zelfs hele appartementen en huizen aan. Mensen die zelf gasten willen ontvangen waarderen de logistiek achter de site. Betalingen en dergelijke vinden allemaal achter de schermen plaats en er is een bepaalde mate van zekerheid. Men kan zelf bepalen hoe streng de huisregels zijn en kan ook zelf beslissen of een gast wel of niet wordt geaccepteerd. Mensen die een verblijf willen boeken kunnen kiezen uit een eigen kamer, een gedeelde kamer, een volledig huis, eigen of gedeelde badkamer en de gebruikelijke zoektermen als wifi, huisdieren etc.
Website: www.airbnb.com

 

Huizenruil.com

Huizenruil.com is de Nederlandse url van Homeexchange.com, een huizenruilorganisatie die inmiddels over de hele wereld actief is. Leden betalen een jaarlijks lidmaatschap. Vroeger kregen leden elk jaar een groot boek thuisgestuurd waarin alle deelnemende huizen stonden. Inmiddels is er een uitgebreide website. Van huis ruilen met iemand anders biedt meerdere voordelen. Het is gratis, alleen het vervoer van en naar de bestemming en eten en drinken ter plaatse moet worden betaald. Waar een hotel vaak wat anoniem voelt, biedt huizenruil de ervaring deel uit te maken van de lokale gemeenschap. Vaak wordt er geruild met gelijkgestemden. Gezinnen met kinderen hoeven zich dus geen zorgen te maken om zaken als speelgoed of veiligheid van de verblijfsbestemming. Omdat er in de regel tegelijkertijd geruild wordt, gaan ruilpartners vaak uit van wederzijds respect voor elkaars huis. Er zijn dan ook nauwelijks verhalen bekend van compleet uit de hand gelopen ruilen of mensen die misbruik maken van het huis van een ander. Achter de site gaat een strak geöliede organisatie schuil met een goed uitgeruste klantenservice-afdeling. Die staan altijd klaar voor vragen of hulp.
Website: www.huizenruil.com

 

Lovehomeswap

Lovehomeswap is vergelijkbaar, maar dan voor de wat luxere huizen. Een site voor wie zelf eigenaar is van een luze villa of appartement, en op vakantie in een soortgelijk huis wil verblijven. Het lidmaatschap is dan ook wat duurder. Voordeel van Lovehomeswap is, dat veel van de aangeboden huizen, tweede of zelfs derde optrekjes zijn. Er kan dus eenvoudiger ‘non-simmultaneous’ geruild worden. Dat wil zeggen dat er niet tegelijk hoeft worden overgestoken. Het lidmaatschap biedt verschillende levels die tegen betaling, maar ook door het sparen van punten tijdens het ruilen bereikt kunnen worden. Extra services die bij een hoger level horen zijn bijvoorbeeld een congierge service, vervoer van- en naar het vliegveld en meer.
Website: www.lovehomeswap.com

Niet iedereen is even blij met deze initiatieven. Bewoners van de historische binnensteden zeggen gek te worden van ‘die rolkoffertjes’ en meutes toeristen. Appartementeigenaren vinden het niet altijd leuk als er elk weekend andere buren zijn. En enthousiaste vakantievierende studenten snappen niet altijd dat er gewoon mensen om hun vakantieverblijf wonen. Het is voor zowel Airbnb-verhuurders als -huurders dan ook zaak rekening te houden met de buren. Het is slim om binnen de VvE toestemming te vragen voor Airbnb of Huizenruil. En geef de buren een seintje als er even andere mensen in uw huis wonen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen