Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Alles wat je moet weten over de internetmakelaar

De internetmakelaar is al jaren een begrip in de makelaardij en niet meer weg te denken. Zelfverkopen.nl opende 14 jaar geleden haar deuren. We hebben veel internetmakelaars zien komen, en ook veel zien gaan. Tijd om de balans op te maken. Wat is een internetmakelaar? Wat zijn de voordelen? Waar moet je op letten als je een internetmakelaar kiest? In dit blog zet ik alles wat je moet weten op een rijtje.

1. Wat is een internetmakelaar?

Een internetmakelaar is, zoals de naam al doet vermoeden, een makelaar die de diensten voornamelijk via het internet laat verlopen. Wat die diensten zijn, verschilt nogal. En ook of de internetmakelaar al dan niet bij een branchevereniging, zoals de NVM, is aangesloten. Over het algemeen doe je bij een internetmakelaar een gedeelte van de werkzaamheden zelf. Denk daarbij aan de bezichtigingen en het schrijven van de aanbiedingstekst. Daardoor betaal je een stuk minder en bespaar je duizenden euro’s op je makelaarskosten. Sommige internetmakelaars doen echt het minimale. Dat zie je dan terug in de prijs. Let in dat geval goed op. Want uiteindelijk heb je bepaalde zaken toch nodig en moet je die vaak alsnog betalen. Denk bijvoorbeeld aan een goede koopakte, een helpdesk die je zorgvuldig adviseert, opstartkosten, een advertentie op Funda, goede woningfotografie of andere addertjes.   

2. Voordelen van een internetmakelaar

Kostenbesparing:

Ik noemde het al even! Een van de grootste voordelen van een internetmakelaar is de kostenbesparing. Traditionele makelaars berekenen gemiddeld een courtage van 1,38% van de verkoopprijs (bron: VEH). Dat loopt al snel op tot €5.000 – €6.000 of meer. Doordat je bij een internetmakelaar een gedeelte van de werkzaamheden zelf doet, bespaar je enorm, wel duizenden euro’s, op je makelaarskosten. 

Advertentie op Funda:

Als particulier kun je geen advertentie van je huis op Funda plaatsen. Daar heb je een makelaar voor nodig. Funda is bij uitstek dé huizensite waar mensen zoeken als ze een huis willen kopen. Die doelgroep wil je niet missen. Let dus goed op of de internetmakelaar waar jij mee in zee wil gaan, jouw woning op Funda plaatst. Niet alle aanbieders doen dit namelijk of je moet er extra voor betalen.

Flexibiliteit:

Je hebt meer controle over het verkoopproces. Doordat je zelf de bezichtigingen begeleidt, kun je ervoor kiezen om dit ’s avonds of in het weekend te doen. Dit is voor geïnteresseerden meestal ook het tijdstip dat het beste uitkomt. Men hoeft ’s avonds of in het weekend nl. geen vrij te nemen. 

Betere verkoopopbrengst:

Het zelf begeleiden van bezichtigingen leidt, naast lagere makelaarskosten, ook tot een hogere verkoopopbrengst. Gautier, Siegmann en van Vuuren onderzochten het en concludeerden in hun onderzoeksrapport ‘Real Estate Agent Commission Structure and Sales Performance’ dat internetmakelaars niet alleen goedkoper en sneller zijn, maar ook nog eens hogere verkoopopbrengsten realiseren. Onze eigen ervaring onderstreept deze conclusie. Jij kan als eigenaar veel meer en veel enthousiaster vertellen over de pluspunten van jouw huis en jouw woonomgeving. Dat dat leidt tot uitstekende verkoopresultaten mag duidelijk zijn.

3. Hoe kies je de beste internetmakelaar?

Er zijn veel internetmakelaars actief, dus hoe kies je de beste? Bepaal als eerste wat je minimaal nodig hebt om je huis goed te kunnen verkopen. Laat je daarbij informeren en vraag een informatiegesprek aan. Lees de websites en klantervaringen. Wat ons betreft voldoet een goede internetmakelaar aan een paar basiseisen:

  • Lid van de NVM
  • Plaatst het huis op Funda
  • Maakt een professionele fotoreportage
  • Meet de woning in en adviseert over de vraagprijs en de verkoopstrategie
  • Voert in - continu overleg met jou - de onderhandelingen voor je
  • Maakt een juridisch correcte koopakte op
  • Staat als vraagbaak klaar voor jou

Naast deze basiseisen, zijn er natuurlijk nog extra diensten die geen must zijn, maar wel handig, fijn of rustgevend. Als je wil weten wat we bij Zelfverkopen.nl nog meer voor je doen, klik dan hier voor een volledig overzicht.

Meer weten?

Ik hoop dat dit blog je heeft geholpen om meer te weten te komen over de internetmakelaar en waar op te letten. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Of wil je meer weten over onze dienstverlening? Vraag dan een informatiegesprek aan. Geheel vrijblijvend uiteraard. We helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen