Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
Wanneer je overweegt je huis te verkopen, is een van de aspecten die vaak over het hoofd wordt gezien, de belastingen. Logisch, want het is ook niet onze hobby. Maar toch is het handig om een aantal zaken in overweging te nemen. In dit blog duiken we in de belastingaspecten waarmee je te maken kunt krijgen bij het verkopen van je huis. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Heb je overwaarde (of verlies) na de verkoop van je huis? Dan krijg je te maken met de zogenaamde eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve is het verschil tussen de verkoopprijs en de nog openstaande hypotheek. Dit bedrag beïnvloedt de hoogte van het bedrag waarover je rente mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek of lening. Op de site van de Belastingdienst staat e.e.a. keurig uitgelegd, inclusief een rekenvoorbeeld.
Als je besluit de opbrengst van je huis niet direct in een nieuw huis te steken, kan dit gevolgen hebben voor de vermogensbelasting. Het bedrag dat je ontvangt na verkoop kan namelijk worden gezien als vermogen in box 3. Over de eerste € 57.000,- (per fiscale partner) van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Daarboven gaat de overheid uit van een fictief rendement dat je op dat vermogen hebt gerealiseerd. Dat fictieve rendement ligt dicht bij de werkelijke percentages voor sparen of beleggen. Over dat ‘fictieve rendement’ moet je 32% inkomstenbelasting betalen.
Goed nieuws! Er zijn situaties waarin je kunt profiteren van belastingvrijstellingen bij de verkoop van je huis. Zo is de winst op de verkoop van je eigen woning bijvoorbeeld belastingvrij. Maar let op! Want hoewel de winst zelf niet wordt belast, wordt je vermogen wél belast als dat boven de €57.000,- uit komt (zie het vorige punt!). Je kunt dit voorkomen door de winst niet op een spaarrekening te zetten, maar er een nieuw huis mee te kopen. Je wordt dan wel geacht jouw winst in de nieuwe hypotheek te stoppen. Doe je dat niet, dan krijg je over dat deel weer geen belastingaftrek. Het blijft ingewikkeld, dus zorg dat je jezelf goed informeert!
Het (ver)kopen en bezitten van een huis brengt kosten met zich mee. Sommige van deze kosten zijn aftrekbaar. Denk daarbij aan bepaalde notariskosten, taxatiekosten voor het verkrijgen van een hypotheek, premies opstalverzekering, kosten voor een hypotheekadviseur, periodieke betalingen erfpacht, kosten aanvraag Nationale Hypotheek Grarantie (NHG), etc. Veel kosten kun je dus aftrekken, maar lang niet alle! Controleer ook hier weer de site van de Belastingdienst om optimaal te profiteren van de mogelijkheden.
Overweeg je je huis tijdelijk te verhuren voordat je het verkoopt? Wees je dan bewust van de fiscale gevolgen. Soms kunnen de huurinkomsten worden gezien als resultaat uit overig werk en worden ze belast in box 1, in andere situaties vallen de inkomsten in box 3. De regels rondom tijdelijke verhuur en belastingen kunnen dan ook complex zijn. Zorg dat je goed op de hoogte bent welke regels er voor jou van toepassing zijn!
Het verkopen van je huis is een grote beslissing met veel financiële en fiscale implicaties. Door je goed te informeren, zorg je ervoor dat je niet alleen de beste prijs voor je huis krijgt, maar ook dat je optimaal profiteert van fiscale voordelen. Ik hoop de tips en links in dit blog je helpen om beter inzicht te krijgen in de belastingaspecten bij het verkopen van je huis.
Wil je meer weten over de mogelijkheid om jouw huis te verkopen met zoveel mogelijk voordeel? Vraag dan een vrijblijvend informatiegesprek bij ons aan. We vertellen je graag meer over onze dienstverlening en staan klaar om je verder te helpen!