Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Besparen op je makelaarskosten

Het verkopen van een woning brengt kosten met zich mee. Makelaarskosten maken daar ook deel van uit. Maar heb je perse een makelaar nodig? En wat doet een makelaar eigenlijk voor je? En hoe kun je besparen op de makelaarskosten?

Is een makelaar noodzakelijk?
Zodra je jouw woning wilt verkopen ben je niet verplicht een makelaar in te schakelen. Dankzij de komst van het internet is het mogelijk om jouw woning ook zonder makelaar onder de aandacht te brengen. Via Marktplaats.nl of Jaap.nl kun je bijvoorbeeld kenbaar maken dat jouw woning te koop is. Daarmee lijkt het inschakelen van een makelaar geen noodzaak.

Is het inschakelen van een makelaar verstandig?
Echter, het inschakelen van een makelaar is wel verstandig. En dan bij voorkeur een NVM-makelaar. Om meerdere redenen.

Een belangrijke reden is dat een huis in de meeste gevallen het meest waardevolle is dat iemand bezit. De verkoop verloopt niet voor niets via de notaris en een formele koop- en leveringsakte. Er worden rondom te verkoop veel afspraken gemaakt die kennis van zaken vereisen. En ook het onderhandelingsproces gaat over méér dan alleen de koopprijs. Reden genoeg om je professioneel bij te laten staan door een NVM-makelaar. Een NVM-makelaar heeft een erkende vastgoedopleiding afgerond, wordt jaarlijks bijgeschoold en werkt volgens een beroepscode.

Een andere belangrijke reden om een NVM-makelaar in te schakelen is dat je woning volledig op Funda wordt gepubliceerd. Een niet-NVM-makelaar kan een woning niet of niet op dezelfde manier aanmelden bij Funda. Goed aangemeld zijn op Funda is voor de beste verkoop essentieel. Want 98% van de huizenzoekers zoekt zijn nieuwe woning op Funda. En die doelgroep moet je niet willen missen.

Wat kost een makelaar gemiddeld?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de kosten van een traditionele makelaar niet onredelijk. Een full-service makelaar rekent gemiddeld ongeveer 1,5% van de koopsom als courtage, exclusief BTW. Omgerekend bent u al snel minimaal €4.200,-, inclusief BTW kwijt.

Dat lijkt veel geld, en dat is het natuurlijk ook. Maar als je nagaat wat de makelaar daar allemaal voor doet, dan is het heel reëel. Hij zorgt dat je woning goed wordt gefotografeerd, hij schrijft de aanbiedingstekst en de advertentie, plaatst deze op Funda, begeleidt alle bezichtigingen en koppelt dit ieder keer aan jou terug, hij voert de onderhandelingen, maakt de koopakte op en begeleidt je bij verkoop naar de notaris.

Een fors, maar wel een goed besteedt bedrag dus. Want een goede makelaar verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Door een snellere verkoop, een hogere koopprijs en geen (juridische) rompslomp.

Traditioneel versus internet
Naast het inschakelen van een traditionele NVM-makelaar is er een andere optie. De NVM makelaar die zijn diensten via het internet aanbiedt.

De internetmakelaardij is een relatief jonge tak, maar niet meer weg te denken. Steeds meer mensen kiezen voor een internetmakelaar. Want een internetmakelaar heeft als voordeel dat je serieus op jouw makelaarskosten kunt besparen, terwijl je toch professioneel ondersteund wordt en je woning ook op Funda wordt geplaatst.

De idee is dat er een aantal werkzaamheden van de verkoop heel goed door de klant zelf kunnen worden gedaan. Dat zijn werkzaamheden die voor een makelaar vaak tijdrovend zijn, maar waar niet perse specialistische kennis voor nodig is.

Fors besparen kun je zelf!
Bij een internetmakelaar doet de klant dus een aantal zaken zelf. Denk daarbij het schrijven van de aanbiedingstekst en het begeleiden van de bezichtiging. De internetmakelaar plaatst de woning volwaardig op Funda en begeleidt de klant inhoudelijk net zoals dat bij een traditionele makelaar ook gebeurd. Van begin tot aan het opstellen van de koopakte.

Doordat de internetmakelaar tijd bespaart kan hij zijn diensten tegen een fors lagere courtage aanbieden. En daarmee bespaart u als klant duizenden euro's!

Let op de inhoud van het verkooppakket
Inmiddels zijn er verschillende internetmakelaars te vinden. Makelaarsland is de grootste, maar ook de duurste. Aan de andere kant zijn er ook kleinere spelers zoals e-makelaar. E-makelaar plaatst jouw huis al voor €575,- op Funda. Je ontvangt dan een zeer uitgekleed basispakket aan diensten. Naar keuze kun je het pakket van e-makelaar altijd weer aanvullen met extra diensten. Bij Zelfverkopen.nl kost het verkooppakket €1.098,-. Dit pakket is vergelijkbaar met het verkooppakket van Makelaarsland, alleen ontvang je er bij Zelfverkopen.nl ook nog een professionele fotoreportage bij. Daarnaast vraagt Zelfverkopen.nl ook alle Kadastrale aktes voor je op, dus ook daar hoef je niet meer naar om te kijken.

Ook als je voor een internetmakelaar kiest is het belangrijk dat je in zee gaat met een NVM-kantoor. Want ook hier geldt dat een NVM-kantoor werkt volgens de NVM-richtlijnen en dat jouw woning volwaardig op Funda wordt geplaatst.

Duurder is niet altijd beter
Hulp van een makelaar hoeft dus geen duizenden euro’s te kosten. Wel moet je goed opletten of je wel alle diensten krijgt die u nodig heeft. Sommige makelaars bieden een extreem goedkoop basispakket, maar laten daar belangrijke diensten zoals de koopakte buiten. Je raadt het al: die heb je wel nodig, dus moet je hem los bijkopen.

En laat je anderzijds niet om de tuin leiden door een prijsverschil! Want duurder is niet altijd beter. Ons advies: let vooral op de inhoud van het verkooppakket, de kwaliteit en het NVM-lidmaatschap.

 

Lees ook: Goedkope makelaar

Deel dit artikel:

Recente artikelen