Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
Kerst 2021 schrijft nu al geschiedenis. Onze kinderen zullen het aan hun kinderen vertellen. Het jaar van Corona. Kerstdagen waarop vrienden en families traditioneel samen komen, zijn dit jaar eenzamer dan ooit. Kersttradities geven houvast: de kerstboom, een kerststal, een kerstfilm, lekker eten op tafel, kerstkaarten aan een lintje, lichtjes in de tuin, de Kerstman, spuitsneeuw op het raam, een boswandeling en vrede op aarde. Iedere familie heeft wel zijn eigen tradities en gewoontes met kerst. Maar ook internationaal zijn er verschillen in de manier waarop kerst wordt gevierd. Wij zetten de leukste op een rijtje.
De vooravond voor kerst verstoppen veel Noren hun bezems. Waarom? Om te voorkomen dat heksen en kwade geesten op kerstavond de bezems stelen en ermee de straat op gaan óf zelfs ermee wegvliegen. De traditie gaat ver terug, namelijk in de tijd dat de inwoners daadwerkelijk nog geloofde in het bestaan van heksen en andere kwade geesten.
Van Noorwegen naar Zweden. Hier kent men de folklore van de kabouterachtige Tomte. De Tomte woont op het erf van boerderijen en zorgt voor de dieren en de gewassen. Het is dan ook belangrijk deze mythische figuur te vriend te houden. Met Kerstmis wordt speciaal voor de Juletomte (Jul is kerstmis in het Zweeds) allerlei lekkers in de boom en voor de open haard gehangen. Ook in de kerstliedjes, verhaaltjes en de kerstversiering speelt de Tomte een belangrijke rol. Hij gaat gekleed in een rode jas en broek en heeft vaak een witte baard. Hij lijkt dan ook behoorlijk op de Kerstman.
In 1880 verkocht het Amerikaanse warenhuis Woolworth glazen kerstornamenten uit Duitsland. De ornamenten hadden onder andere de vorm van fruit en groente en er zaten ook augurken tussen. Tegelijkertijd deed het verhaal van een oude Duitse kersttraditie zijn intrede. In dit verhaal werd op kerstochtend een augurk verstopt in de kerstboom. Het kind dat de augurk als eerste vond kreeg een extra cadeautje. Een mooi verhaal. Alleen de Duitsers hebben er zelf nooit van gehoord! Desondanks wordt er in sommige Amerikaanse huizen nog steeds een echte of decoratieve augurk in de boom gehangen.
In de Spaanse regio Catalonië viert men Tió de Nadal, ook wel het feest van de poepende boomstronk genoemd. Begin december wordt er een holle boomstronk in huis gehaald. Deze wordt versierd met een lachend gezichtje, twee voorpootjes en een klein dekentje. De kinderen verzorgen Tió goed. Ze dekken hem toe en geven hem eten. Hoe beter ze hem verzorgen, hoe groter zijn waardering. Op kerstavond wordt de holle stam (dan gevuld met cadeautjes) in de open haard gezet. De kinderen slaan Tió met een stok en moedigen hem aan te poepen. Ze zingen ‘Caga Tió!’ (Poep Stronk!). En wat is dan de poep? Juist, dat zijn de cadeautjes.
In Tsjechië staat de kersttraditie in teken van vrouwen en het huwelijk. Die traditie heeft te maken met hoe spoedig een ongehuwde vrouw zal trouwen. Hoe ze erachter komt? De ongehuwde vrouw gooit een schoen over haar schouder naar de deur. Als de schoen met de punt naar de deur toe landt, dan zal de vrouw snel in het huwelijksbootje treden. Gebeurt dit niet, dan zal de vrouw nog een jaar moeten wachten.
Als je niet van spinnen houdt, kun je tijdens kerst beter wegblijven uit de Oekraïne. Hier worden kerstbomen namelijk versierd met spinnenwebben. Gelukkig, het zijn geen echte spinnenwebben. Maar dat is wel eens anders geweest. De traditie brengt ons terug naar een arm oud vrouwtje, dat geen geld had om kerstspullen te kopen. De dag nadat de boom stond, was haar boom versierd met spinnenwebben. De traditie is overgelopen naar andere landen zoals Polen en Duitsland. Hier is de spin of een spinnenweb in de boom een teken van geluk.
Een populaire en graag geziene plant tijdens de feestdagen is de kerstster. De prachtige dieprode bladeren brengen direct de kerstsfeer in huis. Een legende vertelt het verhaal van het arme meisje Pepita. Zij had geen geld voor een geschenk om tijdens de kerstnachtmis aan Christus te geven. Om haar te troosten werd gezegd dat God een klein gebaar ook als groot geschenk zou zien. Onderweg naar de kerk plukte zij een bosje bescheiden onkruid en bond dat ineen. Tijdens de dienst begon uit het bosje spontaan stervormige rode bloemen te bloeien. Sindsdien heet de kerstster in Mexico ‘Flores de Nocha Buena’ (bloemen van kerstavond).
Misschien dat er deze bijzondere kerst nieuwe tradities en/of legendes ontstaan. De tijd zal het leren. We wensen iedereen hoe dan ook warme, gezellige en vooral gezonde kerstdagen toe. Wij hopen ontzettend dat we in het nieuwe jaar weer snel terug kunnen naar het oude normaal en dat we Kerstmis in 2021 weer samen kunnen vieren.