Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Bling zonder ping ping - tips voor een luxe inrichting met een klein budget

In de woonbladen, tv-series en in Hollywoodfilms worden we om de oren geslagen met perfecte, luxe interieurs. Maar de mensen die in die interieurs wonen hebben meestal flink wat te besteden of worden geholpen door een set designer. Maar wat een set designer kan, kunt u misschien ook. Met deze simpele, maar effectieve, tips geeft u uw interieur een luxe uitstraling zonder dat u meteen een extra hypotheek hoeft te nemen.

Maak een kleurstatement

In Nederland zijn we snel bang dat een kleur te donker, of te veel is. Maar niets is minder waar. Sterker nog, witte muren ogen meestal juist wat shabby en saai en laten meubels vaak wat verdwalen in de ruimte. Kijkt u maar eens naar die huizen in de bladen en op TV. U zult zien dat in veel gevallen de basis wordt gelegd met een sprekende, sjieke kleur of wandbekleding. Verf de muren bijvoorbeeld eens in een koninklijk donkerblauw, bedek een wand met een fraai koperkleurig behang of laat een lambrisering timmeren en verf die in hoogglans wit. Overigens kan het effect van een lambrisering al verkregen worden met een profiellatje. Dan moet de kleur van de muur eronder wel een andere zijn dan erboven. Behang met grote zilverkleurige bloemen of patronen kunnen écht niet meer. Evenals donkergrijze muren.

 

Boeken

Waar veel mensen de boeken juist zo ver mogelijk van de zitkamer willen hebben, adviseer ik klanten altijd boeken juist een prominente plek te geven in het interieur. Een flinke boekenwand, met 3 IKEA Billy’s bent u al een heel eind, staat sjiek en geeft een interieur bovendien volume. Ik ben er geen fan van, maar boeken op kleur sorteren geeft wel een bijzonder effect. Laat tussen de boeken hier en daar ruimte voor een kunstwerk of een verzameling. Voor een echt sjiek effect zet u kleine bibliotheeklampjes bovenop de kast en richt u die op deze objecten.

 

Hoogglans

Ook hier zijn Nederlanders vaak te voorzichtig. Bij de keuze tussen mat, zijdeglans of hoogglans voor deuren en kozijnen kiezen we vaak voor zijdeglans. Het argument is dat hoogglans te veel van de oneffenheden laat zien. Maar een hoogglans deur, zeker als het een paneeldeur is, oogt veel luxer en bovendien schoner. Als u echt lef heeft verft u de paneeldeuren in hoogglans zwart voor een optimaal resultaat. Mocht u inmiddels op mijn advies de muren koninklijk blauw hebben geschilderd zijn witte, of crème, hoogglans deuren beter. Uit betrouwbare bron weet ik dat dit het pallet is dat onze koning en koningin in delen van hun huis hebben toegepast.

 

Maak verzamelingen

Het kwam net al even voorbij, verzamelingen. Heeft u thuis enkele zilveren schaaltjes uit een erfenisje die in een kastje staan te verpieteren? Of staan er verspreid door uw huis porseleinen vaasjes of houten kistjes of andere zaken waar u een kleine verzameling van kunt maken? Plaats deze bij elkaar in bijvoorbeeld de boekenkast, op een bijzettafeltje, in de vensterbank of achter een glazen deurtje. Door de herhaling van patroon, materiaal of kleur geeft een dergelijk stilleven een fraai beeld. Poets het zilver wel even goed!

 

Nep is ook mooi

Gebruik imitatiemarmer. Zelfs de allerrijksten doen het! Bent u wel eens in het Paleis op de Dam geweest? Of in het Rijksmuseum? Dan was u vast onder de indruk van al het marmer dat in de interieurs is toegepast. Wist u dat in de meeste gevallen dit marmer nep is? Vaak is het niet meer dan een met verf opgebracht marmereffect. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld om zelf te leren. Op internet worden verschillende cursussen en workshops marmertechniek aangeboden, die vaak niet meer dan een dag duren. Hierna kunt u zelf thuis aan de slag. Moet u eens bedenken wat u allemaal kunt marmeren thuis. Het blad van een oud kastje, houten fotolijstjes, drempels of de lambrisering onder het profiellatje van een paar tips hierboven. In combinatie met de hoogglans deuren en de kleur op de muur waant u zich in het huis van een Hollywoodster!

Deel dit artikel:

Recente artikelen