Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

De beste tips tegen geluidsoverlast

Het is één van de grootste ergernissen van Nederlanders: geluidsoverlast. Met name in de stedelijke gebieden waar mensen dicht op elkaar wonen, kan burengeluid een flinke domper op het woongenot betekenen.

Contactgeluid of luchtgeluid

Gelukkig is er veel meer aan te doen dan wel eens wordt gedacht. Er is onderscheid tussen contactgeluid en luchtgeluid. Contactgeluiden zijn geluiden die worden veroorzaakt door contact met bijvoorbeeld muren, plafonds, vloeren of trappen. Dus gestommel van de bovenburen of denderende kinderlaarsjes zijn contactgeluiden. Luchtgeluiden zijn geluiden die door de lucht verspreid worden. Denkt u hierbij aan muziek of stemgeluid. In de regel geldt dat luchtgeluid makkelijker te isoleren is. Bovendien moet contactgeluid vaak bij de bron worden opgelost. Een nieuwe of betere ondervloer of bijvoorbeeld een loper op de trap maken vaak al een wereld van verschil.

Helaas durft niet iedereen de buren te vragen (soms) kostbare aanpassingen te doen in huis. Of soms willen buren niet echt meewerken. Gelukkig zijn er ook dan oplossingen die helpen de overlast te verminderen. Hieronder staan enkele van de meest praktische op een rij.

 

Muurisolatie

Wanneer u last heeft van geluid van de buren naast u, kunt u kiezen voor een isolatie van de tussenmuur. U moet dan nagaan wat voor soort muur er tussen u en de buren zit. In veel jaren ’30 woningen zijn de muren enkelsteens, wat wil zeggen dat ze letterlijk niet meer zijn dan een opgemetselde muur zonder spouw. Luchtgeluiden trekken zich echter niets aan van zo’n baksteen en komen op flink volume uw huis binnen. In dit geval kunt u de muur isoleren door er een buigslappe voorzetwand voor te plaatsen. Online zijn verschillende instructievideo’s en beschrijvingen te vinden. Het komt er op neer dat u massa creëert tussen de muur en uw kamer. De voorzetwand staat los van plafond, vloer en muur en wordt opgevuld met isolatiemateriaal. De zijkanten worden vervolgens dicht gekit. Als de muur juist wordt geplaatst zult u merken dat de geluidsoverlast enorm afneemt. U levert wel een klein beetje ruimte in want de muur komt een centimeter of tien vóór de bestaande muur te staan. Ook contactgeluidsoverlast wordt iets minder met deze oplossing.

 

Vloer- of plafondisolatie

Wanneer u last heeft van de boven- of onderburen, of zij van u, is het isoleren van de vloer of het plafond de oplossing. Ook als contactgeluid van de naaste buren het probleem is kan dit effect hebben. Het begint met de keuze voor de juiste ondervloer. Een houten vloer die is gelegd op een houten ondervloer die weer is gelegd op houten balken, kan tot twee buren verder geluidshinder opleveren. Wanneer u onder uw parket of laminaat een geluiddempende ondervloer legt voorkomt u dit. Door de vloer zwevend te leggen, dat wil zeggen dat de vloer de wand niet raakt, krijgt geluid geen kans om via de muur en andere bouwdelen verder te komen. Als u tussen vloer en plafond een holle ruimte heeft, kan dit als een klankkast werken. De geluiden worden dan versterkt. In dat geval bestaan er geluidsisolerende materialen die tussen de twee lagen in wordt gespoten. Dat kan een soort glasvezel zijn, of een ander, licht geluidsisolerend materiaal. De kosten vallen mee. Als de vloerplanken niet losgemaakt kunnen worden moeten er kleine, kurkgrote gaten in de vloer of het plafond worden geboord. Die kunt u daarna weer netjes afwerken. Deze manier van isoleren werkt ook weer beter tegen luchtgeluid dan contactgeluid, maar zal ook in het laatste geval een verbetering opleveren. Als u last heeft van uw bovenburen, maar er geen loze ruimte tussen uw plafond en de vloer van de buren zit, kunt u kiezen voor een isolerend, extra plafond. U plaatst dan een isolerende laag tegen het plafond waarna u daar weer een nieuw plafond tegenaan monteert. U verliest dan wel wat hoogte in uw kamer.

 

Geluiddempende meubels en accessoires

Geluid is gek op vlakke en harde oppervlaktes. Kijkt u eens rond in uw huis. Staan er veel meubels en spullen van bijvoorbeeld hout, glas of metaal in uw interieur? Dan zal al het geluid dat binnen komt langer versterkt worden. Kiest u voor een stoffen bank, en stoffen eetkamerstoelen, dan neemt het geluid af en zal het ook minder galmend zijn. U kunt ook een lekker dik vloerkleed kopen of uw huis met textiel aankleden. Gordijnen, wandkleden, kussen of stof gedrapeerd aan het plafond, het helpt allemaal. En wist u dat planten ook geluiddempend werken? U ziet niet voor niets vaak flink dichte beplanting langs de snelweg! Een mooie grote plant doet dus ook wonderen. Een andere effectieve tip is het plaatsen van schuimrubber achter schilderijen en meubels. Als een geluidsisolerende voorzetwand.

 

Geluidslekken

Net als ongedierte weet geluid de kleinste kiertjes en gaatjes te vinden. In oude huizen lopen waterleidingen en balken vaak door meerdere huizen. De gaten of openingen waar deze doorheen lopen zijn rondom vaak niet goed afgedicht. Als u hier een goede kitlaag of purschuim in spuit krijgt geluid geen kans via die weg alsnog uw huis binnen te komen. Hetzelfde geldt voor ventilatieroosters in oude badkamers die soms zelfs uitkomen op een gedeelde spouw. Als u andere ventilatiemogelijkheden heeft, bijvoorbeeld door een raam, dan kunt u overwegen deze roosters weg te halen en de opening te dichten. Leidingen kunt u afwerken met een houten bekisting waar u een isolerende laag in bevestigd.

 

Toch met de buren praten

Zeker als u last heeft van contactgeluiden zult u het beste resultaat behalen als u deze bij de bron, dus bij de buren, oplost. De drempel voor een gesprek met de buren kan hoog liggen. Maar vaak hebben uw buren geen idee dat u last van ze heeft en zijn ze bereidwilliger dan u denkt. U kunt bovendien aanbieden mee te betalen aan eventuele oplossingen. Een nieuwe ondervloer betekent een flinke investering en is niet voor iedereen op te brengen. Als u meebetaalt is het wellicht een ander verhaal. Maar soms zijn viltjes onder stoelen en tafels, een kleed om op te spelen, geluiddempende rubbertjes in de kasten en deurkozijnen en een paar sloffen al voldoende. Laat uw buren vooral merken dat u wilt meedenken over een oplossing.

Deel dit artikel:

Recente artikelen