Hoe verkoop je als belegger succesvol jouw ex-huurwoning?
In 2014 en 2015 werd er al gesproken over een 'historisch lage hypotheekrente'. Maar het kon dus nóg lager. Want in 2016 zakte de hypotheekrente nog verder! Eén ding is zeker, hij gaat een keer weer stijgen. Maar wanneer? En wat zijn de verwachtingen?
De lage hypotheekrente wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de 'Euribor'. Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate en is de het tarief (of de rente) waartegen de vooraanstaande Europese banken geld aan elkaar uitlenen. Dit tarief wordt vastgesteld door de Europese Centrale Bank (ECB) en is momenteel zeer laag. Daardoor kunnen banken goedkoop geld lenen en dus goedkoop hypotheken verstrekken. Zolang de Euribor laag blijft, zullen de hypotheekrentes waarschijnlijk ook laag blijven.
De ECB kan besluiten om de hoogte van de Euribor aan te passen. Dit doet de ECB naar aanleiding van economische factoren en met name de inflatie. De belangrijkste taak van de ECB is namelijk om de prijsstabiliteit in de Eurozone te garanderen. Als de inflatie te laag is zal de Euribor laag gehouden worden, zodat de vraag naar geld toeneemt en de inflatie hoger wordt. En vice versa.
De hoogte van hypotheekrente is dus afhankelijk van de Euribor en de Euribor is weer afhankelijk van de inflatie. Momenteel is de inflatie nog steeds laag, dus wat dat betreft heeft de ECB haar doel nog niet bereikt en is het aannemelijk dat de Euribor (en daarmee de hypotheekrente) niet op korte termijn zal stijgen.
Een andere reden om aan te nemen dat de Euribor niet op korte termijn zal stijgen is de economische groei. Een lage Euribor stimuleert immers de economie. En hoewel we een opgaande lijn te pakken hebben, is de groei nog onvoldoende om het tarief te verhogen.
Op basis van het bovenstaande lijkt de conclusie voor de hand te liggen dat de hypotheekrente vooralsnog laag zal blijven. En toch, niets is zo onvoorspelbaar als de rente. Want er zijn meer factoren die een rol spelen. Zo hebben banken bijvoorbeeld internationaal afgesproken om grotere buffers geld aan te houden om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Dit betekent dat er eerder schaarste kan ontstaan, waardoor de rente weer zal stijgen.
Met dit is ons achterhoofd komen we bij de vraag: maar wat is dan slim? Een korte rentevaste periode voor mijn hypotheek of deze huidige lage rente voor langere tijd vastleggen. Huiseigenaren die de afgelopen jaren gekozen hebben voor een rentevaste periode van meerdere jaren hadden achteraf gezien beter kunnen kiezen voor een variabele rente. Maar ja, resultaten uit het verleden zeggen niets over de toekomst. En het lijkt onwaarschijnlijk dat de hypotheekrente nu nóg verder zakt. Maar dát werd in 2015 ook al gezegd.
Feit is dat u voor zekerheid kiest door uw hypotheek nu met een lange rentevaste periode af te sluiten. We zien dat steeds meer huiseigenaren deze keuze maken. Rentevaste periodes van 15 jaar of zelfs nog langer zijn zeker geen uitzondering. Nu kiezen voor een korte rentevaste periode kan over een paar jaar zorgen voor (fors) hogere hypotheeklasten. De langere rentevaste periodes zijn dan wel duurder, maar zekerheid kost geld. En in ieder geval zijn de hypotheeklasten dan voor een lange periode onder controle. En controle is de moeder van de zekerheid.