Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

De rol van de notaris bij de verkoop van je huis

Bij de verkoop van je huis speelt de notaris een belangrijke rol. Soms wordt gedacht dat de notaris niets meer doet dat het copy-pasten van wat gegevens in een template, maar niets is minder waar. De notaris is een jurist met veel kennis van onroerend goed en zijn rol is cruciaal en onmisbaar. In dit blog duiken we er dieper in.

Onafhankelijke rol van de notaris

Eerst en vooral, hoewel de koper meestal de notaris kiest, is het belangrijk om te weten dat de notaris altijd een onafhankelijke partij is. Dit betekent dat hij of zij zowel jouw belangen als die van de koper behartigt. De notaris zorgt ervoor dat aan alle wettelijke verplichtingen wordt voldaan en dat geen van beide partijen benadeeld wordt. Deze objectiviteit waarborgt de eerlijkheid van de transactie, wat essentieel is voor de geldigheid van de verkoop. 

Onderzoek achter de schermen

Voordat de overdracht plaatsvindt, voert de notaris een grondig onderzoek uit. Dit omvat het controleren van de identiteit van de betrokken partijen, onderzoek naar de eigendomsakte om zeker te zijn dat je de wettelijke eigenaar bent, en of er geen hypotheken of beslagen op het huis rusten. Deze ‘due diligence’ is cruciaal om ervoor te zorgen dat de verkoop soepel verloopt en om toekomstige juridische problemen worden voorkomen.

Overdracht van het huis

De daadwerkelijke overdracht van het huis wordt officieel gemaakt door de 'akte van levering', ook wel transportakte genoemd. Dit document, opgesteld door de notaris, bevat alle details van de verkoop, inclusief de verkoopprijs, de exacte locatie van het onroerend goed, en de datum van overdracht. Zowel jij als de koper tekenen deze akte in het bijzijn van de notaris. Hierna wordt de akte ingeschreven in de openbare registers, waarmee de koper officieel de nieuwe eigenaar wordt.

Bewaking van het financiële proces 

Een ander vitaal aspect van de rol van de notaris is het beheren van de financiële kant van de transactie en de afgesproken termijnen. De notaris gebruikt een speciale rekening, de 'derdengeldenrekening', om de financiën tijdelijk op te parkeren en veilig te houden totdat aan alle voorwaarden is voldaan. Zowel de bankgarantie als de koopsom worden (door de koper of de hypotheekverstrekker) op deze rekening gestort. Jouw geld staat dus nooit op de eigen rekening van de notaris. Dit zorgt voor bescherming en zekerheid dat de fondsen beschikbaar zijn voor overdracht op het moment van de verkoop. 

Conclusie

Bij de verkoop van een huis komt veel kijken. Het gaat om veel geld, waarbij er veel moet worden vastgelegd in aktes met verschillende juridische implicaties. De notaris speelt hierin een onmisbare, onpartijdige rol die zekerheid en vertrouwen biedt aan alle partijen.
 
Wil je meer weten over de rol van de notaris of heb je een andere vraag over de verkoop van jouw huis? Mail ons of vraag een informatiegesprek aan. We helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen