Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

De woningmarkt loopt opvallend goed door

Ondanks de coronacrisis hebben Nederlanders nog vertrouwen in de huizenmarkt, blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van de Hypotheker. En ook Funda ziet het aantal bezoekers weer redelijk normaliseren. Volgens de NVM liep de woningmarkt de afgelopen week gewoon door, ondanks de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Economen van de ABN Amro voorspellen een daling van de huizenprijzen, maar pas volgend jaar.

Vraag naar huizen blijft groot

Uit het onderzoek van Markteffect blijkt dat drie kwart van de Nederlanders verwacht dat de vraag naar huizen onverminderd groot blijft. De belangrijkste reden daarvoor is het grote tekort aan huizen. Dat is niet direct opgelost. En ook verwacht het merendeel van de respondenten dat de hypotheekrente niet sterk zal stijgen. Ook daardoor zal de vraag naar woningen groot blijven.

Meer bezoekers op Funda

Funda ziet het vertrouwen in de woningmarkt toenemen in vergelijking met het begin van de crisis. Het aantal bezoeken dat de consument aan Funda bracht, steeg vorige week tot 102% ten opzichte van de eerste tien weken van dit jaar. In absolute aantallen waren dit 14,6 miljoen bezoeken, ten opzichte van 12 miljoen twee weken geleden.

Op termijn daling van huizenprijzen

Uit het eerdergenoemde onderzoek van Markteffect blijkt echter wel dat 55% van de respondenten denkt dat aan een economische recessie niet valt te ontkomen. De huizenprijzen zullen daardoor vanzelf dalen.

En ook economen van de ABN Amro voorspellen een daling van de huizenprijzen. Maar wel pas volgend jaar. Dat zou dan de eerste prijsdaling zijn sinds 2014. Hoe sterk die prijsdaling wordt, is nog niet bekend.

Deel dit artikel:

Recente artikelen