Hoe verkoop je als belegger succesvol jouw ex-huurwoning?
Bij een echtscheiding vormt de eigen woning vaak het grootste struikelblok. Wie blijft er in het huis wonen en is het überhaupt financieel haalbaar? Vaak moet de echtelijke woning verkocht worden. Dit kan soms zelfs niet anders als het huis op twee inkomens is gekocht.
Bij een echtscheiding zijn er twee mogelijkheden. Eén van beide blijft in het huis wonen en de andere partner wordt uitgekocht. Of het huis wordt verkocht en de overwaarde of de restschuld wordt meegenomen in de boedelverdeling. Welke optie de beste is hangt af van de persoonlijke situatie.
Als partners zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, dan hebben zij een gezamenlijk vermogen. De eigen woning is van beide partners. Ook als het huis gekocht is op één inkomen of op één naam staat. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden kan het anders geregeld zijn. Zodra het huwelijk wordt verbroken, worden de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld. Omdat een huis zich niet makkelijk laat delen, is de verdeling van het huis vaak een lastig punt bij een echtscheiding.
Dit is de eenvoudigste oplossing. De partner die vertrekt wordt uitgekocht. Vaak moet de partner die in het huis blijft hiervoor een hypotheek afsluiten. Het te verrekenen bedrag is afhankelijk van de waarde van het huis ten opzichte van de hoogte van de hypotheek. Als de overwaarde €50.000 bedraagt, heeft de vertrekkende partner dus recht op €25.000. Als het een hypotheek is waarin de aflossing wordt opgespaard in een polis of op een rekening, moet ook deze waarde meegenomen worden. Als de schuld hoger is dan de waarde van het huis, ontstaat er een probleem.
De huizenprijzen zijn alweer jaren aan het stijgen, maar er staan nog steeds huizen onder water. De hypotheekschuld is dan dus hoger dan de waarde van het huis. De vertrekkende partner moet in dat geval de partner die in het huis blijft wonen compenseren. De partner die het huis op naam krijgt neemt namelijk een schuld mee uit de boedelverdeling. In de praktijk is dit lastig of niet te financieren, dus moet het huis wel verkocht worden.
Bij verkoop ten gevolge van een echtscheiding kunt u tegen een flinke restschuld aan lopen. In dat geval mogen jullie hopen dat jullie in het verleden gekozen hebben voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Onder voorwaarden worden de restschulden in dat geval kwijtgescholden. Dit gebeurt alleen als de huiseigenaren zich aan strikte regels houden. In het geval één van beide financieel in staat is om het huis te financieren, volgt er geen kwijtschelding.
Wilt u aanspraak maken op het vangnet van NHG? Neem in een vroeg stadium al contact op met de hypotheekadviseur of de bank om de volgende stappen door te spreken. Een foute actie of beoordeling van de huiseigenaren kan ervoor zorgen dat er geen kwijtschelding meer volgt.