Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Een goede hypotheek is meer dan de laagste rente

De goedkoopste is niet altijd de beste. Dit gaat zeker ook op voor hypotheken. Op het internet kunt u de geldverstrekker kiezen met de laagste hypotheekrente, maar onderschat het belang van goede overige voorwaarden niet. Een hypotheek met een hogere rente maar met betere voorwaarden kan op de lange termijn veel goedkoper zijn. Graag leggen wij uit hoe het zit.

Elke tiende procent besparing op de hypotheekrente is weer meegenomen. Op een hypotheekschuld van €300.000 geeft een verschil van een tiende procent aan rente, €25 lagere maandlasten. Gerekend over een rentevaste periode van 10 jaar gaat het dus over €3.000. Toch is de hypotheekrente slechts een onderdeel waar u op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek.

 

Een meeverhuisbare hypotheek is van grote waarde

Door de zeer lage hypotheekrente van nu, is het kopen van een huis goedkoop. Door te kiezen voor een lange rentevaste periode kunt u daardoor een lage rente vastzetten voor een lange periode. Maar stel dat u uw huis, om wat voor reden dan ook, weer binnen de rentevaste periode wilt verkopen? In dat geval scheelt het u veel geld als u de huidige hypotheek mee kunt nemen naar een andere woning. Helaas is dit niet bij alle geldverstrekkers mogelijk.

Een voorbeeld:
Stel, u zet de hypotheekrente nu voor 20 jaar vast tegen 2,8%. Over tien jaar koopt u een ander huis. De rentes zijn inmiddels sterk gestegen. Voor een rentevaste periode van tien jaar betaalt u dan 4,5%. Een meeverhuisbare hypotheek bespaart u in dit geval veel geld.

 

Zakt de hypotheekrente door aflossingen?

Door waardestijgingen van het huis en door aflossingen wordt de hypotheekschuld steeds lager ten opzichte van de waarde van het huis. Hierdoor zakt het risico van de geldverstrekker en valt uw hypotheek in een lagere risicoklasse. Bij bepaalde banken krijgt u hierdoor recht op een lagere hypotheekrente. In maandlasten over de volledige looptijd gerekend kan dit een verschil geven van tienduizenden euro’s. Let hier dus op bij het afsluiten van een hypotheek.

 

Kunt u extra aflossen op de hypotheek?

Bij sommige hypotheken wordt er boeterente in rekening gebracht indien u extra wilt aflossen. En er zijn zelfs hypotheken waarbij u een boete betaalt als de rentevaste periode wordt opengebroken door verkoop van het huis. Dit zijn natuurlijk onwenselijke voorwaarden die u onnodig geld kunnen kosten. U kunt dan beter een iets hogere hypotheekrente betalen en de volledige vrijheid hebben.

 

Doorlooptijd

Let tot slot ook op de snelheid van de acceptatie van de hypotheek. Sommige geldverstrekkers hebben door de stormloop op hypotheken een achterstand van meerdere weken. Bij het kopen van een huis heeft u over het algemeen maar een aantal weken de tijd om de financiering rond te krijgen. En een grote achterstand bij de geldverstrekker moet dan geen roet in het eten gooien.

Deel dit artikel:

Recente artikelen