Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Een hypotheek verstrekken aan uw kind

Per 2017 wordt het weer mogelijk om €100.000 te schenken voor het kopen van een huis. Maar wist u dat het slimmer is om een hypotheek te verstrekken aan uw zoon of dochter? Op deze manier krijgt u als ouder een goed rendement en kan uw kind ook nog profiteren van fiscaal voordeel.

Starters hebben het vaak lastig op de huizenmarkt. Er worden hoge eisen gesteld aan het krijgen van een hypotheek en volledig financieren is ook niet meer mogelijk. Een vaste baan ligt minder voor de hand in de huidige arbeidsmarkt. Het wordt namelijk gebruikelijker om te flexen. En flexibel werk wordt door banken vaak niet gezien als een stabiel inkomen. Als ouder wilt u graag uw kind helpen. Dit probleem kunt u oplossen met een schenking.

 

Wanneer is een schenking de beste optie?

In 2017 mag u belastingvrij een bedrag van €100.000 schenken, maar minder mag natuurlijk ook. Een schenking van bijvoorbeeld €10.000 kan net het verschil maken tussen een huis wel of niet kunnen kopen. De algemene schenkingsvrijstelling is lager, maar als het geld voor de eigen woning wordt gebruikt, geldt de hogere vrijstelling van een ton.

 

Een hypotheek aan uw kind verstrekken.

Door een slimme constructie kunt u ervoor zorgen dat uzelf nog rendement maakt op uw investering en uw kind heeft geen hypotheeklasten. U kunt namelijk een hoge rentevergoeding in rekening brengen en een deel daarvan weer schenken. De hypotheekrente is aftrekbaar, en dat maakt deze constructie interessant. De werking is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

U verstrekt een hypotheek van €90.000 aan uw dochter. Er wordt een rentevergoeding afgesproken van 5%. Dit is volgens de huidige maatstaven hoog, maar het mag. Als we de aflossing voor het gemak even buiten beschouwing laten is er op jaarbasis een rente verschuldigd van €4.500. Dit bedrag kan uw dochter aftrekken van het inkomen. Door fiscaal voordeel blijft er ongeveer 60% van het bedrag over aan netto lasten. Dat komt uit op €2.700. Dit bedrag kunt u jaarlijks weer schenken aan uw dochter. Uw dochter heeft geen hypotheeklasten over dit bedrag, en u maakt nog een rendement van: €4.500 - €2.700 = €1.800 per jaar. Mooi meegenomen in vergelijking met het schenken.

Let op dat op de hypotheek maandelijks wel afbetaald moet worden. Dat maakt het wellicht iets minder aantrekkelijk, maar neemt niet weg dat het een aantrekkelijke constructie blijft!

 

Het kopen van een huis deels financieren als ouder.

Stel, een bank is niet bereid om de benodigde hypotheek te verstrekken. Ze willen bijvoorbeeld €175.000 lenen, maar er is een hypotheek van €225.000 nodig. In dat geval kan de ontbrekende €50.000 niet aangevuld worden met een hypotheek van de ouders. De bank weegt deze hypotheek namelijk ook mee in de maximale hypotheekverstrekking. In die situatie is een schenking de oplossing.

Deel dit artikel:

Recente artikelen