Hoe verkoop je als belegger succesvol jouw ex-huurwoning?
Het inrichten van een huis. Voor de één een noodzakelijk kwaad en voor de ander een heerlijke hobby waar ze met plezier veel tijd in stoppen. Voor wie zijn of haar talent op dit vlak wil onderzoeken of voor wie een professionele loopbaan in interieurvormgeving overweegt, bestaan er verschillende (kortere) opleidingen, cursussen en/of workshops. Hieronder een overzicht van enkele mogelijkheden en aanbieders.
Voor de echte beginner. Een moodboard is een soort inspiratiecollage. Hierop worden woonwensen en smaakvoorkeuren vertaald naar één beeld. Dat is erg handig en biedt houvast bij de keuze voor meubels, kleuren, indeling en meer. Maar een moodboard is meer dan een verzameling plaatjes van leuke interieurs. Het is belangrijk dat je probeert niet al te veel in een resultaat te denken, maar meer probeert te ordenen wat je mooi vindt en welke kleuren, materialen en structuren je aanspreken. Door het hele land geven interieurstilisten en meubelzaken workshops in het maken van zo’n moodboard. Wanneer u zoekt op Google vindt u er ongetwijfeld eentje in de buurt.
Voor wie zich naast een bestaande baan of een druk gezinsleven wil verdiepen, zijn er verschillende online opleidingen en cursussen (zoals bij de LOI of NTI). Studeren en huiswerk maken doet u in uw eigen tijd en op uw eigen tempo. Vaak bestaat de mogelijkheid huiswerk per mail of per post op te sturen en online met een vakdocent te bespreken. Online opleidingen doen dus niet onder voor opleidingen waar u klassikaal les krijgt. Het verschil is wel dat er minder tot geen contact is met mede-cursisten. Juist zij geven soms de beste tips en inspiratie. Er bestaan opleidingen waarbij om de zoveel weken een dag wordt ingepland waarbij iedereen elkaar ontmoet en werk bespreekt. Daar zou ik de voorkeur aan geven. Let bij het zoeken naar de juiste aanbieder ook op aanbiedingen. Dat kan u soms zomaar honderden euro’s schelen!
Een relatief nieuwe organisatie is NIA Academie. Hun aanbod is vooral geschikt voor mensen die al semiprofessioneel bezig zijn met interieur, zich verder willen ontwikkelen of serieus overwegen een carrière-switch te maken. Ze bieden gerichte vakopleidingen die opleiden tot interieurvormgever, dessinontwerper of interieurstilist. Na het volgen van deze opleiding kunt u direct aan de slag. Maar bij NIA kunt u ook terecht voor een uitgebreid aanbod cursussen en workshops. Cursisten leren in 3 of 5 dagen de fijne kneepjes van perspectief tekenen, interieurfotografie of ontdekken de mogelijkheden met het tekenprogramma Google Sketchup. Maar ook kleur- en lichtadvies of trendwatching zijn enkele van de boeiende onderwerpen waar cursussen in gegeven worden.
Wilt u een landelijk erkend certificaat na uw opleiding of cursus? Dan is een opleiding die toewerkt naar een examen bij het EHCB een goede keuze. Dit landelijke, erkende examenbureau deelt diploma’s uit in creatieve beroepen. Een opleidingsinstituut dat toewerkt naar hun examens is IPD. In 12 dagen of 24 avonden wordt u door een vakkundige docent opgeleid tot interieurvormgever. Daarnaast bieden ze diverse verdiepingscursussen en trainingen die in sommige gevallen gratis zijn. Binnen de opleiding leert u perspectief tekenen, trends signaleren, ontwerpen te presenteren en de basisvaardigheden en kennis rond stoffering, bouwkunde en interieurgeschiedenis. Het voordeel is dat de lessen klassikaal worden gegeven en dat u dus contact heeft met medestudenten. De lessen worden door het hele land gegeven dus mogelijk ook bij u in de buurt.
Het Hout- en meubileringscollege is een MBO-opleiding en heeft scholen in Amsterdam en Rotterdam. Studenten worden opgeleid tot echte interieurvakmensen. Maar ook niet-studenten kunnen er terecht. Op beide locaties worden waanzinnig interessante cursussen en workshops gegeven. In korte tijd leren vakdocenten u bijvoorbeeld de basisvaardigheden van meubelstofferen. En ook hier kunt u aan de slag met Google Sketchup of zelfs het meer ingewikkelde Vector Works. Maar ook op het gebied van styling en lichtadvies worden korte cursussen gegeven.
U ziet het! Of u nou een leuke cursus wilt volgen of meteen in het diepe wilt duiken; er zijn mogelijkheden te over. Kennis vergaren is bovendien leuk en goed voor de geest dus waar wacht u nog op?