Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Energie besparen deze winter: praktische tips voor jou

De feestdagen naderen en de temperatuur daalt. Met een beetje geluk veranderd de eeuwige regen in sneeuw en maken we het gezellig en warm in huis. Helaas betekent een warmer huis vaak ook een hogere energierekening. Wij verzamelden daarom wat praktische en betaalbare tips die zowel jouw portemonnee als het milieu kunnen sparen

Isoleer en bespaar

Isoleer je huis goed. Dit is een van de meest effectieve manieren om warmte binnen te houden. Loop ramen, deuren, kieren en zelfs stopcontacten na op tocht. Eenvoudige tochtstrips of isolerend materiaal zoals steenwol, glaswol, kurk of PUR-schuim, kunnen al een wereld van verschil maken.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is jouw beste vriend in de winter. Programmeer hem zo dat de verwarming lager staat als je niet thuis bent of slaapt. Zo bespaar je energie zonder dat je het koud hebt als je thuis bent.

Verlichting aanpassen

De dagen zijn korter, dus we gebruiken meer licht. LED-verlichting verbruikt veel minder energie dan traditionele gloeilampen. En steek gezellig een kaarsje aan of waxinelichtjes. Ze geven nog warmte af ook. En vergeet niet: licht uit als je de kamer verlaat!

Waterverbruik

Een korte douche in plaats van een lang bad en het gebruik van een waterbesparende douchekop kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen. Water verwarmen kost namelijk veel energie. Koop een douchewekker om de tijd in de gaten te houden. Gezondheidsfreaks kunnen zelfs een Wim Hof-challenge overwegen en koud gaan douchen!

Apparatuur efficiënt gebruiken

Gebruik je wasmachine, droger en vaatwasser pas als ze vol zijn. Kies voor eco-standen waar mogelijk. Gebruik tijdschakelaars om bepaalde apparatuur op gewenste tijden aan-, maar automatisch ook weer uit te schakelen. En ontdooi regelmatig je vriezer; ijsophoping zorgt voor meer energieverbruik. 

Trek een trui aan en pak een dekentje

Soms is de eenvoudigste oplossing ook de beste: trek een extra trui aan en zet de thermostaat een graadje lager. Tegenwoordig zijn overal plaids of fijne dekentjes te koop. Een paar op de bank staan niet alleen gezellig, maar je kunt er ook nog mee besparen. Elke graad minder levert je op jaarbasis flink wat op.

Conclusie

Energie besparen in de wintermaanden kan een uitdaging zijn, maar er is veel mogelijk. Je kunt met elkaar afspreken om iets leuks te doen met het geld dat je over houdt. In ieder geval hopen we je met deze tips geïnspireerd te hebben om de uitdaging aan te gaan. Want het is niet alleen goed voor je portemonnee, je draagt ook bij aan een beter milieu!

Deel dit artikel:

Recente artikelen