Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Energielabel moet definitief zijn bij verkoop

Eigenlijk is het al sinds 2008 verplicht. Het Energie Prestatie Certificaat, kortweg energielabel. Ingevoerd in Europees verband, maar feitelijk werd er in Nederland nooit iets mee gedaan. Tot nu toe. Want om een boete van de Europese Commissie te voorkomen heeft de overheid vorig jaar besloten om het energielabel met ingang van januari 2015 verplicht te stellen en om te gaan controleren op de naleving ervan.

Begin dit jaar is er dan ook voor iedere woning een voorlopig energielabel gemaakt. Maar bij verkoop of verhuur van uw huis, moet u het definitieve energielabel kunnen overhandigen. Gelukkig is de voorlopige versie relatief eenvoudig om te zetten naar de definitieve versie. Uiterlijk bij de eigendomsoverdracht bij de notaris moet het energielabel aan de koper overhandigd worden.


Het energielabel geeft een indicatie over de energieprestatie van het huis. De waardering op de labels loopt van A tot en met G. De huizen met energielabel A zijn het meest zuinig en de huizen met label G het minst zuinig.

Waarom een energielabel?
Er werd al jaren gesproken over het invoeren van een verplicht energielabel. Het is bedoeld om ons bewuster met energie om te laten gaan. Begin 2015 kwam het eindelijk van de grond. Alle vijf miljoen huiseigenaren hebben inmiddels een voorlopig energielabel ontvangen. Doordat uit het document blijkt wat potentiële kopers of huurders kunnen verwachten aan energiekosten, motiveert het label om te investeren in de eigen woning. Dit kan een extra reden zijn om bijvoorbeeld het dak te isoleren. Kleine aanpassingen kunnen een betere waardering geven. En dit draagt ook weer bij aan een betere verkoopbaarheid van het huis.

Hoe is de energiezuinigheid in een voorlopig energielabel bepaald?
Alsof ze bij u thuis zijn geweest is er al een waardering op uw huis geplakt. Maar hoe hebben ze dit bepaald? Aan de hand van openbare gegevens, zoals bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte is er een label voor de energiezuinigheid aan uw woning gekoppeld. Variërend van een letter A tot en met G. Dit label hoeft natuurlijk niet te kloppen. Want als u flink heeft geïnvesteerd in energiezuinigheid, dan is de waardering waarschijnlijk te laag. Heeft u weinig geïnvesteerd? Dan zal de definitieve waardering vaak hetzelfde zijn als op het voorlopig energielabel.

Hoe zet ik het voorlopige label om in de definitieve?
Hiervoor kunt u naar de website energielabelvoorwoningen.nl. U heeft de DigiD nodig om in te loggen. U krijgt vragen over uw huis gericht op energieverbruik en doorgevoerde energiezuinige verbeteringen. U moet er wel even de tijd voor nemen, want sommige antwoorden zult u op moeten zoeken. Afhankelijk van de antwoorden wordt er nog gevraagd om bewijsstukken mee te sturen. Dit kan bijvoorbeeld zijn een factuur van de recent geïnstalleerde cv-ketel. U moet ook nog een deskundige kiezen die de aanvraag op afstand gaat controleren. De kosten die de experts rekenen staan erbij vermeld. Deze kosten bedragen maximaal een paar tientjes.

Wat als er bij de overdracht van uw woning geen definitief energielabel is?
In de eerste helft van 2015 zijn 129.446 woningen verkocht, waarvan 33.555 zonder het definitieve energielabel. Dat is 26 procent. De controle op de naleving van het definitieve energielabel ligt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Zij kunnen een boete van maximaal €405,- opleggen. Deze boete wordt niet zomaar opgelegd. Eerst wordt de mogelijkheid geboden om alsnog binnen zes weken de verplichting na te komen. Wel wordt dat een stuk lastiger als het huis niet meer in uw bezit is. Inmiddels zijn de eerste 3.000 aanmaningen door de overheid verstuurd.

Neem het zekere voor het onzekere en vraag het definitieve energielabel aan op het moment dat het huis in de verkoop wordt gezet.

Deel dit artikel:

Recente artikelen