Hoe verkoop je als belegger succesvol jouw ex-huurwoning?
Eind 2016 stonden er nog 620.000 huizen onder water. Toch vervalt de aftrek voor de restschuldfinanciering per 1 januari 2018. Wie na 31 december 2017 een huis verkoopt met een restschuld, kan de hiervoor betaalde rente niet meer aftrekken van het inkomen.
In 2013 stonden er ruim één miljoen huizen onder water. Hiermee wordt bedoeld dat de schuld op ruim één miljoen koophuizen in 2013 groter was dan de verkoopwaarde van deze huizen. Een huis met een hypotheekschuld van 200.000 euro en een verkoopwaarde van 175.000 staat voor 25.000 euro 'onder water'. Gelukkig zijn de afgelopen vier jaren de gemiddelde huizenprijzen gestegen. Hierdoor zijn meer huizen verkoopbaar zonder een restschuld en is het aantal huizen dat onder water stond fors gedaald. Zolang de huizenprijzen blijven stijgen, lost het probleem zichzelf dus op. Maar wat als u daar niet op kunt wachten?
Door omstandigheden kan de situatie ontstaan dat u uw huis wel moet verkopen. Dit kan zijn omdat u door werkloosheid of een echtscheiding de woonlasten niet meer kunt opbrengen. In dit soort gevallen kunt u een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een voorwaarde is natuurlijk wel dat u een hypotheek met NHG heeft. Als dat niet het geval is, en het huis moet toch verkocht worden, kunt u het beste contact opnemen met de geldverstrekker. Samen kunnen jullie zoeken naar de oplossing voor dit probleem. Verkopen met een restschuld is één van de opties.
De meeste huizen die onder water staan zijn gekocht vóór 2013. In hypotheken afgesloten tot 2013 wordt de aflossing van de hypotheekschuld vaak doorgeschoven naar de einddatum van de hypotheek. Naast de hypotheek werden er verzekeringen afgesloten waarin een vermogen werd opgebouwd voor de aflossing van de schuld op de einddatum. Naast een verzekering kon de vermogensopbouw ook plaatsvinden met zogenaamd banksparen. In beide gevallen kunt u het opgebouwde vermogen in de verzekering of op de rekening gebruiken voor een tussentijdse aflossing van de schuld. Op deze manier kan mogelijk een restschuld bij verkoop voorkomen worden.
U kunt uw huis ook weer boven water krijgen door extra aflossingen. Op deze manier zorgt u in stapjes voor een lagere hypotheekschuld. Zodra de hypotheekschuld niet meer hoger is dan de verkoopwaarde, kunt u het huis weer verkopen zonder er een restschuld aan over te houden.
Staat uw huis onder water en heeft u wel verhuisplannen? Wacht dan niet te lang met het verkopen van uw huis. Indien uw huis verkocht is vóór 1 januari 2018, kun u de verschuldigde rente over de financiering van de restschulden aftrekken van het inkomen. Bij overdracht van het huis op de nieuwe eigenaren na 31 december 2017, is de restschuld niet meer fiscaal vriendelijk te financieren.