Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Geld reserveren voor het onderhoud van uw eigen huis

Een eigen huis bezitten brengt ook kosten met zich mee. Het huis moet namelijk onderhouden worden. De hoogte van de onderhoudskosten hangt af van de staat van onderhoud van het huis en de leeftijd van het huis. Geld achter de hand houden voor onderhoud is noodzakelijk.

Bij onderhoudskosten kunt u denken aan het schilderen van de kozijnen en het vervangen van hang- en sluitwerk. Maar ook hogere kosten zitten er een keer aan te komen. Bijvoorbeeld het volledig vervangen van een dak van een honderdjarig huis, of het vervangen van kozijnen. Dergelijke kosten heeft u een flink bedrag voor nodig. Eigenlijk kunt u niet zonder een reservepotje waar u de onderhoudskosten uit kunt betalen.

 

Hoe hoog zijn de onderhoudskosten?

De hoogte van de kosten verschilt sterk per huis. In een nieuw huis hoeft u de komende tien jaren niet veel geld te investeren. Het wordt vaak een ander verhaal voor een jaren dertig woning. Het maakt ook nog verschil of het huis in de loop der jaren al een keer volledig is gerenoveerd. Volgens de Vereniging Eigen Huis zouden huiseigenaren gemiddeld €300 per maand moeten reserveren voor het onderhoud. Hierbij is bijvoorbeeld ook rekening gehouden met achterstallig onderhoud en groot onderhoud, zoals het renoveren van het huis. Het is een flink bedrag per maand, en voor de meeste huiseigenaren zullen de onderhoudskosten vast veel lager uitvallen. In dit gemiddelde bedrag zijn ook de onderhoudskosten van opknapwoningen meegerekend.

 

Voorkom hoge onderhoudskosten met een bouwkundige keuring

Met het blote oog kunt u niet zien hoe een huis er bouwkundig aan toe is. De kwaliteit van de kozijnen kunt u met enige kennis achterkomen, maar dat geldt niet voor de bouwkundige staat van de rest van het huis. De onderhoudskosten kunt u flink drukken door het kopen van een kwalitatief goed huis. Goed onderhouden oudere huizen kunnen qua onderhoudskosten vergelijkbaar zijn met jonge huizen, maar zoek het wel goed uit voordat u een huis koopt. Een bouwkundige keuring kost u honderden euro’s, maar beter nu een bedrag investeren dan later tegen teleurstellingen aan lopen.

 

Hoeveel reserveert u maandelijks voor de onderhoudskosten?

Het zal de meeste huiseigenaren financieel niet lukken om iedere maand €300 opzij te leggen als reservering. Dat hoeft ook niet als het huis nu goed onderhouden is. De grootste kostenpost is het herstellen van achterstallig onderhoud. Het laten repareren van een lekkage aan het dak wordt pas echt kostbaar als u er te lang mee wacht. Voorkom dat en zorg ervoor dat uw huis altijd in een goede staat is.

 

Maak een onderhoudspotje aan

U hoeft geen groot vermogen opbouwen op een spaarrekening, maar zorg er in ieder geval voor dat u een paar duizend euro hebt staan voor noodzakelijke reparaties. Als de cv ketel het begeeft wilt u deze zo snel mogelijk vervangen. Komen er hoge kosten aan voor bijvoorbeeld het vervangen van het dak? Reserveer hiervoor zodat u de kosten uit eigen middelen kunt betalen. Anders kunt u het alleen oplossen met een extra hypotheek, en daar willen banken niet altijd aan meewerken.

Deel dit artikel:

Recente artikelen