Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Goed nieuws: prijzen woningmarkt blijven stabiel!

Zo bericht onze ledenorganisatie de NVM. De Telegraaf kopte zelfs dat 'de huizenprijzen omhoog knallen'. En dat is positief nieuws! Het feit dat de woningmarkt na zes weken 'social distancing' nog steeds goed draait is opvallend. Uit onderzoek van de NVM blijkt voorts dat huishoudens met concrete aankoopplannen, deze gewoon doorzetten.

De NVM baseert zich hierbij op real-time data. Cijfers van het begin van de financiële crisis (eind 2008) en van het begin van de coronacrisis, zijn met elkaar vergeleken.

Krapte en stijgende prijzen

NVM-voorzitter Onno Hoes stelt dat er destijds (in 2008) sprake was van een evenwichtige woningmarkt, waarbij het te koop staande aanbod al een tijdje opliep met een gematigde prijsontwikkeling. Terwijl er nu een zeer krappe woningmarkt is, met een sterk dalend aanbod en hard stijgende prijzen. En die krapte, die is er nog steeds.

Concrete aankoopplannen worden doorgezet

Uit de data van de NVM blijkt dat de coronacrisis nog weinig negatieve gevolgen laat zien voor de woningmarkt. De prijs van de verkochte woningen is in de periode 16 maart - 15 april vergelijkbaar met de maand ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen zetten deze gewoon door.

Het aantal woningen dat door huishoudens verkocht wordt, is de afgelopen week weliswaar met 7% gedaald, maar de cijfers zijn niet helemaal te vergelijken omdat 2e Paasdag geen werkdag is.

Aantal ontbindingen is niet hoger

En dan tot slot het aantal ontbindingen (huishoudens die de koop hebben teruggedraaid door een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden). Dit percentage nam in de eerste week van de crisis weliswaar toe van 2,5% naar 4%. Maar ondertussen is dit percentage weer keurig gedaald naar 2,5%.

Goed en geruststellend nieuws dus voor woningmarkt en huiseigenaar!

 

Bron: NVM

Deel dit artikel:

Recente artikelen