Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Gratis telefoon maakt een hypotheek krijgen lastiger

Een telefoonabonnement met een gratis telefoon is er niet meer. Eigenlijk zijn ze er nooit geweest, maar telefoonbedrijven maken nu inzichtelijk hoeveel u per maand betaalt voor de telefoon en hoeveel voor het abonnement. De maandlast voor de telefoon is een lening. Vanaf 1 mei wordt dit ook op deze manier geregistreerd bij het BKR.

Het klinkt leuk, een abonnement met de nieuwste iPhone voor €40 per maand. Vaak gaat het om een contract van twee jaar en het overgrote deel van het maandbedrag betaalt u voor de telefoon. Dat is niet erg, maar wel als u de ambitie heeft om een huis te kopen. De 'gratis' smartphone kan er namelijk voor zorgen dat u €10.000 tot €20.000 minder aan hypotheek kunt krijgen. Ook bij een naar verhouding goedkoop abonnement met een telefoon, kunt u er al vanuit gaan dat u €5.000 tot €7.500 minder aan hypotheek kunt krijgen.

 

Vanaf 1 mei 2017 registratie bij het BKR

Het registreren bij het BKR klinkt als een ernstig vergrijp, maar dat is zeker niet het geval. De meeste Nederlanders staan geregistreerd bij het BKR. Alleen al het rood kunnen staan op de betaalrekening kan tot gevolg hebben dat de bank u bij het BKR registreert. Als u vanaf 1 mei 2017 een abonnement afsluit met een telefoon met een waarde vanaf €250, volgt de registratie. Zolang u de maandelijkse lasten keurig betaalt wordt het geen negatieve registratie. Een negatieve registratie in verband met een betalingsachterstand, kan tot gevolg hebben dat u helemaal geen hypotheek meer kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor andere leningen.

 

Wat is wijsheid?

Stel, u heeft de ambitie om dit jaar of volgend jaar een huis te kopen. Als u niet gaat voor een maximale lening, dan zit een telefoonabonnement met een telefoon u niet in de weg. Houd er wel rekening mee dat u een lager bedrag aan hypotheek kunt krijgen. Voordat u een nieuw telefoonabonnement afsluit doet u er verstandig aan om alvast uit te rekenen hoeveel hypotheek u op uw inkomen kunt krijgen. Heeft u bij het kopen van een huis het maximaal mogelijke nodig? Kies dan voor een sim only abonnement. U wilt uw droomhuis toch niet laten schieten voor een telefoon?

 

Hoeveel invloed heeft een telefoonabonnement?

Hoeveel invloed een abonnement heeft op de maximale hypotheek verschilt per geldverstrekker. Wij kunnen wel een indicatie geven. Bij een abonnement met een telefoon voor een maandbedrag van tussen €20 tot €25 per maand, kunt u ongeveer €5.000 tot €7.500 minder aan hypotheek krijgen. Kiest u voor een abonnement met de laatste Samsung of iPhone, dan komt u al gauw op €50 tot €60 per maand. Dit heeft grote gevolgen voor de mogelijkheden met betrekking tot het kopen van een huis. U kunt dan namelijk €15.000 tot €17.500 minder aan hypotheek krijgen. U kunt in dat geval dus beter de telefoon betalen van uw spaargeld.

Zodra het abonnement beëindigd is, wordt dit ook weer geregistreerd bij het BKR. Daarna heeft de 'schuld' geen gevolgen meer voor de leencapaciteit.

Deel dit artikel:

Recente artikelen