Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
Je kunt nog zo groot wonen, opbergruimte heb je nooit genoeg lijkt het. Waar laat je de tuinstoelkussens, of de schoonmaakmiddelen, gereedschap of schoenen? Om van kinderspeelgoed of ski’s maar niet te spreken! In lijn met de trend van Tiny Homes zijn er op internet enorm veel tips voor bergruimte te vinden. Te veel om hier allemaal te benoemen, maar ik zet er vast een paar op een rijtje voor u.
Met een gemiddelde plafondhoogte van toch snel zo’n 2m60 is er vaak boven u best nog wat ruimte beschikbaar. Een plank dwars over de breedte van een smalle gang of boven de deur naar de tuin kan perfect zijn voor de kussens. En de kerstspullen passen misschien net in een leuke mand of doos die boven de deur van de logeerkamer ook nog eens decoratief staat. In de badkamer kan zo’n hoge plank ideaal zijn voor het voetenbad, de reistoilettassen of beautycase.
Vroeger was het bijna de norm. Onder de trap zat een kast. Inmiddels vinden we een open trap vaak mooier. Dat is misschien waar, maar als daardoor de golfclubs of ski’s in zicht staan, is het misschien toch de overweging waard om de trap dicht te maken en er een kast onder te realiseren. Maar ook open bergruimte onder de trap kan een oplossing zijn. Stapelbare kastelementen met de loop van de trap mee kunnen de perfecte plek zijn voor administratie-ordners, boeken die u minder vaak pakt of kinderspeelgoed. Sterker nog, een klein tafeltje met stoeltje erbij en Junior vind het te gek, zo’n eigen speelhuisje onder de trap.
Vaak zien mensen de mogelijkheden in hun eigen huis niet. Heeft u een nis ergens? Of loopt de gang na de laatste deur nog een klein stukje door? Dan heeft u misschien wel ruimte voor een inbouwkast. Ook hier geldt weer dat de hoogte winst kan opleveren. Een nisje van 30 centimeter breed en 20cm diep met 5 plankjes levert bij een plafondhoogte van 2m60 toch ineens weer een paar vierkante meter opbergruimte op! Met een paar scharnieren en een op maat gezaagde plank met mooi greepje maakt u er een fraai geheeld van. U kunt er zelfs voor kiezen om de deur met profiellatjes af te werken zodat uw kast een paneeldeur heeft. Nog leuker, ga bij een leverancier van oude bouwmaterialen of op Marktplaats op zoek naar een oude kastdeur.
Iedereen kent het probleem: het gootsteenkastje. Het puilt uit en niets is te vinden. Maar benut u de ruimte tegen de binnenkant van het kastdeurtje? Veel mensen doen dit niet, terwijl een simpel rekje of hangmandje daar ervoor zorgt dat kleine spullen direct vindbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de ruimte aan de binnenkant van deuren in huis. Een handige opbergzak met vakjes kan eindelijk de oplossing zijn voor uw schoenenpoetsspullen of uitpuilende schoenenkast. Ook riemen, zakdoeken en andere kleine accessoires die uw garderobekast onnodig vol maken kunt u hier kwijt.
Ook weer zo’n plek waar u niet snel aan denkt. De draadmandjes die aan een plank kunnen hangen kent iedereen wel. Maar heeft u er wel eens aan gedacht om deksels van glazen potjes onder de keukenkastjes te bevestigen. U draait de potjes er zo in of uit. Ideaal voor kruiden, koffie of suiker! In de berging is dit de perfecte oplossing voor spijkers, punaises, plakband en touw of andere kleine spulletjes die in lades altijd lijken te verdwijnen. Bovendien blijven die dan vrij voor andere dingen die nu geen plek hebben.
Normaal bestaan deze lijstjes uit 5 tips, maar deze wil ik u niet onthouden. De belangrijkste tip is namelijk dat u rommel ook gewoon moet durven laten zijn wat het is. Er zullen altijd spulletjes zijn die geen vaste plek hebben, die u zo vaak gebruikt dat u er niet voor op wilt staan of die even een tijdelijke plek zoeken. Een grote mand of schaal op tafel of op de hoek van een kast of het aanrecht is dan ideaal. Net als een rommella. Tijdens het opruimen kunt u hier alles in kwijt waardoor het toch opgeruimd oogt. En bent u iets kwijt? Dikke kans dat het daar ligt.
Bij mijn moeder thuis hangt een tegeltje met de wijze spreuk: “Dit huis is schoon genoeg om gezond te zijn en rommelig genoeg om gelukkig te zijn”. Opruimen is fijn en het klaart de geest, maar té is nooit goed.