Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Hoe je ouders kunnen helpen bij je hypotheek

Naast de koopprijs van je huis heb je ook andere kosten als je een huis koopt. Dat zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de notariskosten, de taxatie, en je hypotheek adviseur. Omdat je maximaal 101% van de koopprijs mag lenen van de bank, moet je een deel ook zelf betalen. Als je hier niet genoeg spaargeld voor hebt is dat vervelend.

Je zou je ouders kunnen vragen of ze je dit bedrag kunnen schenken, maar misschien willen ze dat niet. Een andere mogelijkheid is om het geld van je ouders te lenen. Als je dit wil doen, moet je wel rekening houden met een aantal regels, zodat de bank dat ook accepteert. In principe is deze lening gewoon aftrekbaar van je inkomensbelasting.

Als je een schuld hebt heeft dat invloed op de maximale lening dat je mag afsluiten bij een bank. Als je genoeg verdient dan kan je wellicht zonder problemen dit geld lenen van je ouders. Bij Ikbenfrits hebben we een tool waarmee je kunt uitrekenen of je genoeg verdient om geld te lenen van je ouders, zonder dat je op je hypotheekbedrag gekort wordt. Vul dan wel ook de lening in, zodat daar in de berekening rekening mee wordt gehouden.

Als je net voldoende verdient om je hypotheek te betalen, dan bestaat er een omweg om het toch voor elkaar te krijgen om geld van je ouders te lenen.

Je gaat een lening aan bij je ouders voor een periode van 30 jaar

  1. Je ouders schenken je jaarlijks de rente en de aflossing van de lening waardoor je netto lasten 0 zijn.
  2. Zodra je een (deel) van je hypotheek bedrag hebt afgelost, kunnen je ouders de schenking stop zetten, en betaal je gewoon weer rente en aflossing aan ze.

Sommige banken accepteren deze constructie. Je hypotheek adviseur kan je daar verder mee helpen.

Voorbeeld:

Je wil een huis kopen van €200.000
Je totale kosten (incl kosten koper) zijn €212.000
Je mag van de bank maximaal €202.000 lenen
Zelf moet je €10.000 geld inleggen.

Je leent €10.000 van je ouders met een rente van 2%. Je betaalt dit in 30 jaar terug, met een annuitaire lening.

Elke maand moet je je ouders €37 terugbetalen, maar ze schenken dit bedrag aan je terug. Hierdoor is je netto maandlast €0. Op deze manier kun je geld lenen van je ouders, zonder dat dit consequenties heeft voor je leencapaciteit. Zodra je een deel van je lening hebt afgelost (en weer onder de 101% bent), kunnen je ouders de schenking stopzetten.

Deel dit artikel:

Recente artikelen