Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

U kent het vast wel van de reclame: “Een hypotheek binnen een week!”. Maar hoe werkt het in de praktijk? Is het echt mogelijk binnen een week? Als dat het geval is, waarom was de doorlooptijd in het verleden dan zelfs wel 4 tot 8 weken?

Voordat banken een hypotheek verstrekken willen ze zoveel mogelijk zekerheid hebben dat u de lasten met uw inkomsten en uitgavenpatroon kunt betalen. Daarom eisen de banken bewijsvoering over uw inkomen, uw schulden en de waarde van het huis. De overdracht moet notarieel gebeuren, dus moet de notaris er ook bij betrokken worden. Er moet veel gebeuren en verzameld worden, maar de processen kunnen tegenwoordig sneller door gegevens digitaal te versturen. Twee dagen op de post wachten voor een taxatierapport is achterhaald. Het verstrekken van een hypotheek moet dus snel kunnen, maar er zijn wel een aantal afhankelijkheden.

 

Wat zijn grote afhankelijkheden voor een snelle afwikkeling?

Binnen een hypotheekaanvraag zijn er een aantal tijd slurpende afhankelijkheden. De grootste afhankelijkheden willen wij graag toelichten. Als u deze struikelblokken in tijd weg kunt halen, kunt u de doorlooptijd bij de bank verlagen.

 

Inkomen aantonen

Werknemers zijn afhankelijk van de werkgever. Hoe snel kan bijvoorbeeld de afdeling P&O de werkgeversverklaring leveren. Of bij een tijdelijk contract de intentieverklaring? Voor zzp’ers geldt dat ze de jaarstukken over drie jaren paraat moeten hebben. Bij de boekhouder nog stukken opvragen vertraagt het proces. Vervolgens kan de bank ook nog aanvullende vragen hebben over de geleverde stukken. U bent zo weer een paar dagen verder.

 

Wat is het onderpand waard?

Voordat de hypotheek wordt verstrekt wil de bank eerst een taxatierapport waaruit blijkt dat de waarde van het onderpand voldoende is. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, maar het is wel zaak om het proces te versnellen door bij de taxateur aan te geven dat er haast is. Tussen het moment dat het verzoek wordt ingediend tot de taxatie uitgevoerd is kunnen wel een paar dagen zitten. Als haast geboden is, zijn er bij de taxateur vaak ook wel mogelijkheden.

 

Heeft de notaris op korte termijn een gaatje

Om binnen een week een huis te kunnen kopen moet de notaris ook mee kunnen werken. De notaris moet namelijk ook nog het nodige doen voordat het huis op uw naam gezet kan worden. De notaris moet gegevens controleren,  zoals:

  • Opvragen persoonsgegevens en deze controleren
  • Gegevens opvragen bij het Kadaster
  • Onderzoeken of er verplichtingen kleven aan het huis zoals een erfdienstbaarheid
  • De vorige leveringsakte raadplegen

 

Moet er nog een bouwkundige keuring plaatsvinden?

Bij het kopen van een huis moet u weten wat u koopt. Met een bouwkundige keuring kunt u bepalen wat de bouwkundige staat van het huis is. Voor oudere huizen is een bouwkundige keuring vaker aan de orde dan voor relatief nieuwe woningen. Maar het spreekt voor zich dat het uitvoeren van een bouwkundige keuring ook tijd kan kosten.

 

De doorlooptijd bij de bank zelf

Een laatste, maar niet geheel onbelangrijke factor, is de doorlooptijd bij de bank zelf. Binnen de bank moet de hypotheekaanvraag getoetst worden en er moet intern goedkeuring worden gegeven. Dit proces verloopt voor werknemers met een vaste aanstelling sneller en eenvoudiger dan voor zzp-ers bijvoorbeeld. En als je bij de bank een contactpersoon hebt die parttime werkt, een dag of meer afwezig is of als een dossier een dag op het bureau blijft liggen, dan ben je voor je het weet ook weer dagen of weken verder. Helaas blijkt het in de praktijk erg lastig te zijn om deze processen te versnellen.

De conclusie is dan ook dat, hoewel een hypotheek binnen één week in theorie moet kunnen, een hypotheekaanvraag in de praktijk toch al snel enkele weken in beslag neemt.

Deel dit artikel:

Recente artikelen