Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Hoelang duurt een hypotheekaanvraag gemiddeld?

Je hebt de perfecte woning gevonden en je bod is geaccepteerd. Yes! Nu moet je een hypotheekaanvraag indienen. Maar hoelang duurt een hypotheekaanvraag gemiddeld? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. In dit artikel geven we je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten.

Het proces van een hypotheekaanvraag

Het proces van een hypotheekaanvraag kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je persoonlijke situatie, de bank waarbij je de aanvraag indient en de huidige marktomstandigheden. Gemiddeld genomen duurt het proces van een hypotheekaanvraag tussen de 6 en 8 weken.

Week 1-2: Voorbereiding en aanvraag

De eerste stap in het proces is de voorbereiding. Je verzamelt alle benodigde documenten, zoals loonstroken, bankafschriften en een taxatierapport van de woning. Vervolgens dien je de hypotheekaanvraag in bij de bank. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken.

Week 2-6: Beoordeling door de bank

Nadat je de aanvraag hebt ingediend, zal de bank je aanvraag beoordelen. Ze kijken naar je financiële situatie, je kredietwaardigheid en de waarde van de woning. Dit deel van het proces kan 2 tot 3 á 4 weken duren. Soms vraagt de bank namelijk om aanvullende informatie waardoor het proces nog iets vertraagd.

Week 6-8: Afronding

Als de bank je aanvraag uiteindelijk goedkeurt, ontvang je een hypotheekofferte. Na het ondertekenen van de offerte, wordt de hypotheek afgerond. Dit kan nog eens 1 tot 2 weken duren.

Tips om het aanvraagproces te versnellen

Hoewel je het proces van een hypotheekaanvraag niet volledig kunt controleren, zijn er enkele dingen die je kunt doen om het te versnellen:

  • Ga, voordat je een huis aankoopt, in gesprek met een hypotheekadviseur. Zo weet je hoeveel je kunt lenen en welke woningen binnen je bereik liggen.
  • Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten paraat hebt voordat je de aanvraag indient.
  • Reageer snel op verzoeken van de bank en zorg ervoor dat je alle documenten volledig en correct invult.

Conclusie

Het proces van een hypotheekaanvraag kan even duren, maar met de juiste voorbereiding en verwachtingen kun je het proces zo soepel mogelijk laten verlopen. Onthoud dat het belangrijkste doel is om met de juiste hypotheek, jouw droomhuis ook daadwerkelijk te kunnen kopen. 

Ik hoop dat dit artikel je een beter inzicht geeft in hoelang een hypotheekaanvraag gemiddeld duurt. Heb jij jouw droomhuis gevonden en wil je weten wat de mogelijkheden zijn om je oude huis te verkopen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of vraag een informatiegesprek aan. We helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen