Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Huis kopen met NHG – Wat zijn de voordelen?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt aantrekkelijke voorwaarden, maar helaas heeft niet iedereen er recht op. Het meest interessante van NHG is de hoge korting op de hypotheekrente. Voor het krijgen van NHG betaalt u kosten. Maar de voordelen zijn zo groot dat de kosten maar een klein nadeel zijn.

Een hypotheek met NHG kunt u zien als een hypotheek met een vangnet. Bent u genoodzaakt om uw huis te verkopen door bepaalde omstandigheden? Dan neemt het Waarborgfonds Eigen Woning de eventuele restschuld over. Dit is een extra zekerheid voor de bank, en dat belonen ze! U heeft dan namelijk recht op een lagere hypotheekrente.

 

Wanneer heeft u recht op een hypotheek met NHG?

Bij het kopen van een huis tot €231.132 kunt u een hypotheek met NHG afsluiten. Inclusief kosten gaat het om een maximale financiering van €245.000. Deze maximale hypotheekgrens zou per 1 juli 2016 verlaagd worden naar €225.000, maar deze verlaging is geschrapt. De waarde van het huis moet aangetoond worden door middel van taxatie. Vanuit de NHG is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten waarin de hypotheekschuld boven 80% van de waarde van het huis verzekerd is.

Bij een huis met een waarde van €200.000 en een hypotheekschuld van €205.000, moet het hypotheekbedrag boven de €160.000 (80% van €200.000) verzekerd worden. Overigens is het meestal verstandig om een hoger bedrag te verzekeren.

 

Wat kost het krijgen van NHG?

Voor het vestigen van NHG wordt er eenmalig 1% van het hypotheekbedrag in rekening gebracht. De eenmalige kosten zijn dus hoog, maar door de lagere hypotheekrente verdient u dit binnen een paar jaar terug. De korting op de rente kan namelijk wel oplopen tot 0,6 procentpunt.

 

Bestaande hypotheek omzetten naar een NHG hypotheek

Door de huidige lage hypotheekrente besluiten veel huiseigenaren om de hypotheek over te sluiten. Ook dan kunt u kiezen voor een hypotheek met NHG. Ook in dit geval geldt uiteraard dat de totale schuld niet hoger is dan €245.000. De hypotheek mag voor maximaal 50% aflossingsvrij zijn. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat het aflossingsvrije deel afkomstig is uit de oude hypotheek (afgesloten vóór 1 januari 2013). Er gelden strikte voorwaarden bij het oversluiten. Ga hierover in gesprek met uw hypotheekadviseur om de haalbaarheid te toetsen.

 

Wanneer kunt u een beroep doen op NHG?

De uitvoerder van NHG, het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), neemt de restschuld over als het ontstaan is door één van de volgende oorzaken:

  • Het verbreken van uw relatie
  • Bij overlijden van de partner
  • Bij werkloosheid
  • Bij arbeidsongeschiktheid


Door deze oorzaken moet het niet meer mogelijk zijn om de maandlasten te dragen. Het huis verkopen kan de oplossing zijn, maar niet als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopprijs van het huis. Bij noodzakelijke of gedwongen verkoop is een beroep op NHG mogelijk. Het beleid van de WEW is gericht op het voorkomen van restschulden. En voorkomen is immers altijd beter!

Deel dit artikel:

Recente artikelen