Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Huis kopen op twee inkomens. Verstandig?

Bij het kopen van een huis mag het tweede inkomen voor de helft mee worden gerekend bij het berekenen van de maximale hypotheek. Maar is het ook aan te raden?

De huizenprijzen zijn alweer een paar jaren aan het stijgen. Dit is ongunstig voor het kopen van een huis. Vooral starters op de huizenmarkt hebben hier last van. Ze hebben namelijk geen huis te verkopen die in waarde is gestegen in de afgelopen jaren. Vooral in steden als Amsterdam en Utrecht zijn de huizenprijzen hard omhoog gegaan. Hierdoor kan het voor een alleenstaande starter op de huizenmarkt lastig zijn om een huis te kopen. Met twee inkomens zijn er meer mogelijkheden.

 

Hoe telt een tweede inkomen mee voor de hypotheek?

Tot 2016 konden tweeverdieners het laagste inkomen maar voor 33% meerekenen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Tegenwoordig gaat het om 50%. Tweeverdieners met bijvoorbeeld een inkomen van €35.000 en €30.000, kunnen voor de hypotheek dus uitgaan van €35.000 + €15.000.

 

Is een hypotheek op twee inkomens aan te raden?

Geldverstrekkers hebben manieren om de maximale hypotheek te berekenen. Het feit dat ze het tweede inkomen voor de helft mee tellen wil nog niet zeggen dat het ook verstandig is. Er zijn meerdere omstandigheden die hierbij meespelen. Laat altijd eerst voorrekenen welke maandlasten eruit voort komen. Deze moeten namelijk wel passen in het budget. Geldverstrekkers kunnen er wel vanuit gaan dat het financieel mogelijk is, maar het gaat om uw eigen portemonnee. Als u meerdere keren per jaar op vakantie wilt, is het mogelijk niet verstandig om een te hoge schuld op de schouders te nemen.

 

Kopen is gemiddeld goedkoper dan huren.

Wat ook meeweegt is wat u kwijt bent als u niet koopt maar gaat huren of blijft huren. Door de extreem lage hypotheekrente is lenen nu zeer goedkoop. Als een huurhuis €1.100 per maand kost en voor een koophuis bent u €750 per maand kwijt, dan is het rekensommetje snel gemaakt. Houd er wel rekening mee dat een koophuis ook extra kosten met zich meebrengt. Denk daarbij aan hogere belastingen, extra verzekeringen en de onderhoudskosten. Aan de andere kant bent u wel af van de jaarlijkse huurverhogingen.

 

Wat gaan de huizenprijzen doen?

De huizenprijzen stijgen, maar de trend kan weer omslaan. Gemiddeld gezien is het kopen van een huis een goede investering, maar er kan weer een dipje ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat u over een paar jaar niet weer eenvoudig uw huis kunt verkopen als u andere plannen heeft. Dit is een risico om rekening mee te houden.

 

Wat gebeurt er als jullie uit elkaar gaan?

U gaat er natuurlijk niet vanuit, maar een relatie kan stranden. Bij het kopen op twee namen zit er vaak niets anders op dan het huis weer in de verkoop zetten. Bij het kopen op één naam, kan één van beide in het huis blijven wonen. U bent waarschijnlijk nu zeker van de relatie, maar neem de optie wel mee in de overweging. Zeker als jullie nog niet lang bij elkaar zijn.

Deel dit artikel:

Recente artikelen