Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Huis met asbest – Hoe verkoopt u deze?

Asbest als bouwmateriaal is al meer dan 20 jaren verboden. In veel huizen zit het nog verwerkt, vooral op daken van garages en schuurtjes. Bij het verkopen van uw huis kunt u er niet onderuit om het de potentiële kopers te vertellen. Dalen hierdoor de kansen op een snelle verkoop, of valt de schade te overzien?

Asbest werd in het verleden veel gebruikt omdat het sterk materiaal is en het is goedkoop. Later werd pas duidelijk dat het materiaal kankerverwekkend kan zijn. In vaste vorm is het niet gevaarlijk, maar als het materiaal wordt bewerkt of gesloopt zijn de stofdeeltjes gevaarlijk. Zolang het op het schuurtje blijft liggen is er meestal niets aan de hand. Toch zal het er toch een keer af moeten. Want vanaf 2024 zijn asbesthoudende daken zelfs verboden.

 

Is er meldingsplicht voor asbest?

Ja, als verkoper bent u verplicht om het kenbaar te maken. Anders kan de koper de verkoper later aanspreken voor een verborgen gebrek. Na de melding is het aan de potentiële koper om uit te laten zoeken wat voor soort asbest het is en wat het kost om het asbest te verwijderen.

 

Wat is het probleem bij het verkopen van een huis met asbest?

Doordat asbest kankerverwekkend kan zijn, komen wij er liefst niet mee in aanraking. Voor potentiële kopers kan alleen al het woord asbest een reden zijn om een huis niet te kopen. De meeste mensen zullen er niet bang voor zijn, maar zien wel op tegen de hoge kosten van het verwijderen van de daken. Het is dus een minpunt van uw huis. Toch is het niet altijd een groot nadeel van uw huis. Potentiële kopers die zoeken naar een oudere woning gaan er vaak al vanuit dat er asbest in het huis zit.

 

Asbest verwijderen voordat u het huis in de verkoop zet?

Asbest mag u niet zelf verwijderen. Dat moet u door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Een asbesthoudend dak van een garage laten verwijderen gaat u met gemak duizenden euro’s kosten. Deze investering gaat u waarschijnlijk niet terugverdienen met een hogere verkoopopbrengst. U gaat het huis natuurlijk wel gemakkelijker verkopen. Als het gaat om maar een aantal platen, kunt u nog overwegen om het toch te verwijderen. Dit brengt ook kosten met zich mee, maar een dergelijke kleine investering biedt voordelen. In het geval het huis verder geen asbest bevat kunt u na het verwijderen aangeven dat het huis geen asbest bevat.

 

Met subsidie het asbest laten verwijderen

Voor 2017 is er een subsidie beschikbaar gesteld van €25 miljoen voor het verwijderen van asbest. Er zitten wel een paar voorwaarden aan. In totaal moet het minimaal gaan om 35m² aan te verwijderen asbest. Het werk moet verricht worden door een gecertificeerd bedrijf. De subsidie bedraagt €4,50 per m².

Kortom, asbest in het huis is een nadeel voor de verkoop, maar het is niet heel uitzonderlijk of een ramp. Een struikelblok voor de verkoop hoeft het dus zeker niet te zijn.

Deel dit artikel:

Recente artikelen