Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Huis verkopen aan de kinderen

De eigen woning vormt vaak het grootste deel van de nalatenschap. Door de eigen woning aan de kinderen te verkopen kan de waarde die in stenen zit op een gunstige manier worden verzilverd. Maar wat kan wel en wat kan niet?

In het verleden was het aantrekkelijk om de eigen woning op papier te verkopen aan de kinderen. De koopsom werd niet echt betaald, maar in de loop der jaren kwijtgescholden. De kinderen werden de eigenaren, en de ouders mochten in het huis blijven wonen (vruchtgebruik). Het voordeel was dat het huis met jaarlijkse schenkingen met gesloten portemonnee overgedragen kon worden. En nog een voordeel was dat waardestijging tot overlijden van de ouders niet belast werd met erfbelasting. Constructies met vruchtgebruik om de erfbelasting te drukken hebben tegenwoordig geen zin meer. De waardestijging wordt sinds 2010 betrokken bij het bepalen van de erfbelasting.

 

Huis tegen een laag bedrag verkopen aan de kinderen

Dat klinkt als een aantrekkelijk alternatief dat veel erfbelasting zou kunnen besparen. Uw huis tegen een veel te lage koopsom verkopen aan de kinderen. Maar helaas. Indien het huis aan de kinderen wordt verkocht onder de marktwaarde is er schenkbelasting verschuldigd over het verschil. De Belastingdienst gaat deze manier van schenken op dezelfde manier belasten als een eenmalige schenking.

 

Hoe hoog is de schenkbelasting?

Jaarlijks mogen ouders belastingvrij €5.304 schenken aan de kinderen. Over hogere bedragen, tot maximaal €121.903,-, is 10% schenkbelasting verschuldigd. Over bedragen boven de €121.903,- zijn de kinderen 20% schenkbelasting verschuldigd. Voor een schenking die wordt gebruikt voor de eigen woning, geldt een eenmalige verhoogde vrijstelling van €53.016. Deze verhoogde vrijstelling geldt alleen als het kind tussen 18 en 40 jaar oud is. Maar let op! Vanaf 1 januari 2017 gaat deze eenmalige schenkingsvrijstelling omhoog naar €100.000,-.

 

Als ouders een hypotheek verstrekken - familiehypotheek

Naast schenken kunnen ouders ook helpen door geld te lenen in de vorm van een familiehypotheek. Het hoeft daarbij niet te gaan om het volledige hypotheekbedrag. Het kan ook een deel van de benodigde hypotheek zijn. Voor de rest van de financiering kunnen de kinderen dan aankloppen bij een bank. De hypotheekrente die de kinderen betalen is aftrekbaar van het inkomen, zoals bij een hypotheek van een reguliere bank ook het geval is.

De familiehypotheek moet ook notarieel vastgelegd worden. Ga daarom vooraf in gesprek met de notaris, zodat de familiehypotheek goed afgestemd wordt op de specifieke situatie.

Bij verkoop aan de kinderen kan er gebruik worden gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling. Op deze manier kunnen ouders de kinderen meehelpen om een huis te kopen. Ook de familiehypotheek is een effectieve manier om een koophuis bereikbaar te maken voor de kinderen. En natuurlijk kan dit ook het woonhuis van de ouders zijn.

Deel dit artikel:

Recente artikelen