Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Hypotheek aanvragen in 2018? De veranderingen op een rij.

Er gaat in 2018 nogal iets veranderen op het gebied van hypotheken. En over het algemeen niet in positieve zin. Met welke veranderingen moet u rekening houden?

Bijkomende kosten zijn niet meer mee te financieren

Vanaf 2018 is het niet meer mogelijk om kosten mee te financieren bij het kopen van een huis. Dus advies- en bemiddelingskosten, overdrachtsbelasting, notariskosten en andere kosten betaalt u met spaargeld. Wilt u een hypotheek met NHG? Houd dan aanvullend ook rekening met nog 1% procent extra kosten over de koopsom van het huis. Dus bij bijvoorbeeld een koopsom van €200.000, komen er ongeveer €10.000 aan bijkomende kosten bij.

 

Hypotheekrente maximaal aftrekbaar tegen 49,5%

Huiseigenaren met een inkomen vanaf €68.507 betalen over de top van het inkomen 51,95% belasting. De aftrekbare hypotheekrente mag van het inkomen worden afgetrokken, maar wel tegen een lager tarief, namelijk 49,5%. Jaarlijks zou dit percentage met een half procentpunt verlaagd worden, maar het nieuwe kabinet heeft andere plannen. Vanaf 2020 willen ze geen afbouw van 0,5% per jaar, maar van 3% per jaar. Zo bedraagt uiteindelijk het maximale percentage waar u de betaalde hypotheekrente tegen kunt aftrekken in de toekomst nog maar 37%.

 

Einde van de restschuldregeling

Een restschuld uit een eerder verkocht huis is mee te financieren in een nieuw huis. Normaal gesproken is de betaalde rente over deze schuld niet aftrekbaar van het inkomen. De lening heeft immers betrekking op een woning die u niet meer heeft. Maar over schulden ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 bestaat recht op hypotheekrenteaftrek. Gedurende 15 jaren mag de betaalde hypotheekrente afgetrokken worden van het inkomen. Dit was een maatregel om de doorstroming op de huizenmarkt weer op gang te brengen. Dat is tegenwoordig minder nodig, dus is de restschuldregeling geschrapt voor nieuwe gevallen.

 

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Er gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws. Tweeverdieners kunnen in 2018 meer lenen. In 2017 mag het laagste inkomen voor 60% meegeteld worden bij het berekenen van de maximale hypotheek op het inkomen. In 2018 wordt het 70%. Dit zorgt dus voor extra leenruimte van duizenden euro’s. Gemiddeld kan iedereen in 2018 meer lenen in vergelijking met het maximum in 2017.

 

Een hogere hypotheek met NHG

De maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie stijgt van €245.000 naar €265.000. Met energiebesparende maatregelen kunt u maximaal een hypotheek krijgen van €280.900 (106% van de marktwaarde van het huis). Vanaf 2018 wordt de maximale hypotheek onder de NHG gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

 

Er staan meer veranderingen in de planning

Het nieuwe kabinet wil niet alleen de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Er zijn ook plannen die nadelig zijn voor huiseigenaren met een afbetaalde hypotheek. Naast de hypotheekrenteaftrek krijgen huiseigenaren ook een fiscale bijtelling, namelijk in de vorm van de eigenwoningforfait. Voor de meeste huiseigenaren bedraagt de bijtelling 0,7% van de WOZ-waarde van het huis. Met een (bijna) afbetaalde hypotheek krijgt u deze bijtelling niet, maar er zijn plannen om deze vrijstelling te schrappen. Het zal geleidelijk doorgevoerd worden.

Deel dit artikel:

Recente artikelen