Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Hypotheek voor zzp’ers. Er is weer meer mogelijk!

Ben jij één van de zzp’ers die de afgelopen jaren zonder succes geprobeerd heeft om een huis te kopen? Geef het niet op...probeer het nog een keer! In vergelijking met een aantal jaren geleden is het eenvoudiger geworden voor zzp’ers om een hypotheek te krijgen. Banken zien steeds beter in dat zelfstandigen een goede boterham kunnen verdienen.

Sinds de huizenmarkt herstelt zie je dat banken ook weer steeds beter mee gaan denken met de consument. Ze moeten wel, want er komen ook geldverstrekkers op de markt die niet vallen onder de traditionele banken. Bijvoorbeeld pensioenfondsen zetten nu geld uit in de vorm van een hypothecaire lening. Op korte termijn wordt het zelfs mogelijk om een huis deels te financieren met crowdfunding.

 

Geldverstrekkers zetten hun deuren open voor zzp’ers

Volgens analyse van Vereniging Eigen Huis (VEH) was het tot een paar jaren geleden nog zeer lastig voor zzp’ers om de financiering voor een huis rond te krijgen. Banken stonden niet eens open voor een hypotheekgesprek met zzp’ers. Nu adverteren banken zelfs gericht op deze doelgroep. Volgens de Hypotheekshop werd in 2015 bijna 80% van de hypotheekaanvragen van zzp’ers gehonoreerd.

 

Niet voor alle zzp’ers is een hypotheek mogelijk

Tot voor kort werd er bij het aanvragen van een hypotheek als harde eis gesteld dat de zzp’er over drie jaren cijfers kan laten zien. Ook hierin zijn banken flexibeler geworden, maar dat geldt zeker niet voor alle banken. Nu wordt er wel verder gekeken dan alleen de cijfers. Het is ook van groot belang wat de toekomstperspectieven zijn. Indien een deskundige aangeeft dat het inkomen ook in de toekomst naar redelijkheid te verwachten is, wordt een hypotheek vaak toch verstrekt. Ook al past de aanvrager niet in het perfecte plaatje. Dit is een goede ontwikkeling.

 

Hypotheek niet mogelijk? Zorg voor een startkapitaal

Cash is king! Als het niet lukt om een volledige financiering te krijgen, kun je de kansen vergroten met spaargeld. Zorg voor een spaarkapitaal waarmee je een deel van de koopsom en de bijkomende kosten zelf kunt betalen. Dit verlaagt het risico van de bank en het is ook goed voor het morele risico. Spaardrift is een eigenschap die banken graag zien bij hun hypotheekklanten. Ook bij twijfel kan een spaarkapitaal het verschil maken.

Banken hebben richtlijnen voor het verstrekken van hypotheken, maar ze hebben een marge. Hierdoor kan het slim zijn om meerdere geldverstrekkers te proberen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen