Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Hypotheekrenteaftrek voor starters

De omstandigheden op de huizenmarkt zijn gunstig voor starters. De huizenprijzen zijn nog steeds relatief laag en het afsluiten van een hypotheek kan nu tegen een historisch lage hypotheekrente. Tegen ongeveer 2% kunt u de hypotheekrente al 10 jaar vastzetten. En u kunt ook nog profiteren van hypotheekrenteaftrek. Wat u als starter moet weten over hypotheekrenteaftrek leggen wij graag uit.

Wat wordt er verstaan onder hypotheekrenteaftrek?

Om het eigen woningbezit aan te moedigen, is in een ver verleden de hypotheekrente aftrekbaar gemaakt. Het moet gaan om de woning die dient als uw hoofdverblijf. Hypotheekrente over een tweede woning is dus niet aftrekbaar. U krijgt als het ware via de jaarlijkse belastingaangifte een deel van de betaalde hypotheekrente terug. De aflossing is niet aftrekbaar, de betaalde rente wel.

 

Er moet verplicht afgelost worden

Als starter heeft u de keuze uit twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij beide hypotheekvormen wordt de hypotheek afbetaald gedurende de looptijd. Tot januari 2013 was het mogelijk om de aflossing bijeen te sparen in een polis of op een rekening. Ook was het mogelijk om een deel aflossingsvrij te houden. Starters kunnen deze hypotheekvormen niet kiezen, tenminste niet als ze willen profiteren van hypotheekrenteaftrek.

 

Hoe wordt het belastingvoordeel verrekend?

Bij de aangifte inkomstenbelasting kan de betaalde hypotheekrente opgevoerd worden als aftrekpost. De betaalde hypotheekrente in 2016 kunt u volgend jaar in de aangifte opgeven. In de loop van volgend jaar krijgt u dus pas de teruggave van de Belastingdienst. Een andere optie is om te kiezen voor een voorlopige teruggave. Deze kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Dit is een voorschot van de Belastingdienst. Bij de aangifte over het jaar 2016 volgt de definitieve verrekening.

 

Hoe groot is het belastingvoordeel?

Het fiscaal voordeel hangt af van de belastingschijf waar de top van uw inkomen in valt. Een inkomen tot 19.923 euro valt in de belastingschijf met een heffing van 36,55%. Is uw inkomen niet hoger dan dit, dan is het fiscaalvoordeel 36,55%. De meeste huiseigenaren zitten in één van de belastingschijven waarin de heffing 40,4% bedraagt. Komt uw inkomen boven €66.422,- uit? Dan wordt er over het meerdere een heffing van 52% ingehouden, maar het fiscaal voordeel in deze belastingschijf is lager.

 

Fiscaal voordeel wordt geleidelijk afgebouwd

De heffing in de hoogste belastingschijf bedraagt 52%, maar het fiscaal voordeel wordt in stapjes afgebouwd en bedraagt dit jaar 50,5%. Per 2017 gaat het maximale fiscaal voordeel naar 50%. Jaarlijks gaat er een halve procentpunt af tot een percentage van 38% bereikt is. Dit zal pas zijn in 2041.

De regeling van de hypotheekrenteaftrek maakt het aantrekkelijk om een huis te kopen in plaats van te huren. In combinatie met de lage hypotheekrente en de verlaagde huizenprijzen is dit voor starters een goed moment om een huis te kopen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen