Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Ik heb een mondelinge overeenkomst, heb ik nu het huis gekocht?

Je hebt net onderhandeld over de koop van een huis en een mondelinge overeenkomst gesloten. Je vraagt je af: ‘is dit huis nu van mij?’ In een tijd waarin de woningmarkt zo competitief is, is het belangrijk om te begrijpen wat juridisch telt bij het kopen van een huis. In ons blog leggen we het uit en gaan we in op het schriftelijkheidsvereiste dat sinds 2003 de norm is.

De misvatting van de mondelinge overeenkomst

Een wijdverbreid misverstand is, dat een mondelinge overeenkomst juridisch bindend is en daarmee voldoende voor de aankoop van een huis. Echter, de wet is duidelijk: voor de aankoop van een woning door een particulier moet de overeenkomst altijd schriftelijk zijn. Een mondelinge overeenkomst is weliswaar een onmisbare eerste stap, maar zolang er geen handtekening is gezet, is er niets verkocht of aangekocht.

Schriftelijkheidsvereiste: de juridische norm

Sinds 2003 vereist de Nederlandse wet dat de koop van een huis schriftelijk wordt vastgelegd in een koopovereenkomst. Dit noemen we het schriftelijkheidsvereiste. Dit is niet alleen een formele eis, het schriftelijk vastleggen van de koop in een koopovereenkomst biedt duidelijkheid over de gemaakte afspraken en zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor misverstanden of juridische geschillen.

Het belang van schriftelijke bevestiging

Een schriftelijke overeenkomst biedt de zekerheid dat beide partijen akkoord zijn gegaan met de aan-, dan wel verkoop van een huis en met de daaraan gekoppelde voorwaarden. Zonder een ondertekende koopovereenkomst is er dus juridisch gezien geen sprake van een geldige aankoop, ook al is er een mondelinge toezegging gedaan.

Bescherming voor kopers en verkopers

Het schriftelijkheidsvereiste heeft een belangrijk voordeel. Het beschermt namelijk zowel de koper als de verkoper. Voor verkopers betekent dit bijvoorbeeld dat zij niet verplicht zijn om de overeenkomst te ondertekenen als zij een beter bod ontvangen, zelfs na een mondelinge overeenkomst. 

De bedenktijd: een extra voorzorg

Maar ook de koper wordt beschermd. Na het ondertekenen van de koopovereenkomst, heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Deze periode beschermd de koper tegen impulsaankopen en geeft de koper de kans om, indien nodig, zonder consequenties van de koop af te zien.

Conclusie

Een mondelinge overeenkomst is een belangrijke eerste stap bij de aankoop van een huis en doorgaans wordt een aantal dagen later ook daadwerkelijk een koopakte getekend. Echter, juridisch gezien is het niet voldoende. Ondertekening van de koopovereenkomst is wat echt telt. Daarin worden de gemaakte afspraken zorgvuldig vastgelegd, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. Wij zorgen er voor dat de koopovereenkomst snel, maar vooral zorgvuldig wordt opgesteld. Zodat beide partijen kunnen proosten op een mooie transactie!

Meer weten?

Heb je pas een huis gekocht en wil je nu jouw huis verkopen? Vraag dan, geheel vrijblijvend, een informatiegesprek aan. We vertellen je graag wat we voor je kunnen betekenen en helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen