Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

IKEA Hacks

Er zijn mensen die nachtmerries krijgen bij het idee van een gang naar het blauw-gele woonwarenhuis. Maar je hebt ook de echte fans die niets leuker vinden! Wie van de twee u ook bent, de kans is heel groot dat  u iets van IKEA in huis heeft staan.

Veelgehoorde kritiek is dat de spullen zo’n eenheidsworst zijn. Wie een rondje op Funda maakt pikt de Ektorps, de Klippans, Billy’s, Kallaxen en Lacks er inderdaad snel uit. Maar wie zegt dat u de spullen moet gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn? Of wie zegt dat u ze niet nog wat mag pimpen als u ze eenmaal hebt gekocht?

Met dat in gedachten is er een wereldwijde beweging ontstaan van mensen die IKEA spullen omtoveren tot de meest bijzondere woonkunstwerkjes. Zij noemen hun creaties ‘IKEA hacks’.

Een hack is een alternatieve toepassing van een alledaags iets waardoor het een nieuwe, vaak handige of vernuftige functie krijgt. Maar de term hack wordt ook gebruikt als een object met een relatief eenvoudige ingreep een nieuw, fraaier uiterlijk krijgt. Hieronder een paar mogelijke hacks van een aantal meest iconische meubels uit de collectie van IKEA.

 

De Kallax open kast

Misschien wel de meest bekende kast van IKEA is de Kallax. Vroeger heette deze alleskunner de Expedit. Menig student of kleinbehuisde zal hem hebben gebruikt als room divider om een apart slaapgedeelte te creëren. Maar de Kallax leent zich voor veel meer. De variant met 4 vakjes blijkt bijvoorbeeld uitermate geschikt als klein keukeneiland. Kleine pootjes of wieltjes eronder en een wat breder tafelblad er bovenop en het is ineens een functionele en stijlvolle toevoeging aan de keuken.  Als een groter eiland gewenst, of mogelijk is, kan dit eenvoudig gemaakt worden met een groter formaat of twee vierkante exemplaren tegen elkaar en een derde aan de kopse kant. Dit levert bovendien een enorme hoeveelheid extra bergruimte op. De langwerpige variant die als smalle hoge kast of als hangende lage kast gebruikt kan worden, is stevig genoeg om als bankje te gebruiken. Ideaal voor bijvoorbeeld de gang om schoenen aan te doen. In de speciale manden voor in de vakjes past met gemak een forse maat schoen dus niet alleen kinderen zullen deze handige hack waarderen.

 

De Billy boekenkast

Deze klassieker wordt door fervente lezers wel eens de ideale boekenkast genoemd. Hij is er in verschillende kleuren en maten en is neutraal. De echte boekenwurm droomt natuurlijk van zo’n prachtige wandvullende boekenkast van vloer tot plafond. Maar ook mooie vazen, kunst, objecten en andere mooie dingen komen in zo’n sjieke wandvullende kast tot hun recht. Dat door een timmerman helemaal op maat laten maken kost klauwen met geld. Dus ook hier hebben creatieve en handige ‘hackers’ oplossingen gevonden. Wanneer u de Billy’s iets uit elkaar zet en op de opening tussen de kasten profiellatjes monteert, beginnen de contouren van die wandvullende kast al zichtbaar te worden. Als u dan vervolgens de resterende ruimte tussen plafond en kast opvult met een Billy opzetstuk, en eventueel een simpel getimmerd koofje, begint het echt ergens op te lijken. Een kroonlijst is vervolgens de kers op de taart. U kunt daarna besluiten het geheel in één kleur af te lakken, of u lakt alleen de profiellijsten, koofje en kroonlijst in de RAL-kleur van de witte Billy als u die heeft gekozen. Er zijn online zelfs voorbeelden te vinden van mensen die schuifdeuren hebben geplaats tussen twee met Billy’s gemaakte wanden om zo het effect van originele en-suitedeuren na te bootsen.

 

Het RAST ladekastje

Dit simpele kastje is ideaal voor een paar extra opberglades in een bijkeuken, zomerhuisje, hoekje van een tienerkamer of in de gang. Niet iedereen zal de wel heel erg basis uitstraling van het hout en de simpele knoppen weten te waarderen. Maar de vorm leent zich voor het ultieme oppimpwerk. Met een likje verf en een paar leuke nieuwe knoppen ziet het kastje er meteen al heel anders uit. En het wordt pas echt leuk als je met bijvoorbeeld sierlijstjes, reliëfbehang, sierspijkers of metalen details dit simpele kastje omtovert tot een vintage Mid Century Modern dressoir of sjiek nachtkastje. De mogelijkheden zijn eindeloos! En met de zeer schappelijke aanschafprijs van nog geen €25 is er ook geen man over boord als het de eerste keer niet meteen lukt.

 

De Vittsjö serie

Het kleine glazen bureautje, de ranke open kast met glazen plankjes, de kleine bijzettafel. Meteen vanaf de lancering heeft deze serie op enthousiaste reacties mogen rekenen. Maar het hamerslag-achtige grijze metalen frame, of de wat jaren ’80 ogende rode en witte varianten, vallen niet bij iedereen in de smaak. Maar met een potje goudverf passen de producten ineens perfect in een klassiek of op Hollywood Regency geïnspireerd interieur. Indien u naast bijvoorbeeld de kast ook de koffietafel of kleine bijzettafel op dezelfde manier behandeld zullen vrienden denken dat u in Parijs bent gaan woonwinkelen!

 

De Knuff lectuurbak

Deze simpele houten lectuurbak staat sowieso mooi op een bureau of in de keuken. Handig voor post of recepten of papieren die nog niet gearchiveerd kunnen worden. Maar ook dit ogenschijnlijk simpele product bied meer mogelijkheden dan waarvoor het is bedacht. Is er te weinig ruimte voor een nachtkastje naast uw bed? Monteer de Knuff horizontaal met de onderkant tegen een hoek in muur en u heeft een klein plankje met handig opbergvakje voor uw bril, mobiele telefoon of boek. U kunt er een nachtlampje op zetten of aan klemmen. Bent u op zoek naar een originele bijzettafel? Als u vier Knuffs als een soort bloem plat tegen elkaar monteert en er vervolgens een fraaie poot van bijvoorbeeld een kruk onder monteert, bent u met een paar tientjes klaar.

Wanneer u op Google zoekt op afbeeldingen met de zoekterm 'Ikea hacks' openbaart zich een wereld van mogelijkheden met IKEA producten. U zult ongetwijfeld geïnspireerd raken.

Deel dit artikel:

Recente artikelen