Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

In onderhandeling met meerdere partijen. Mag dat?

In deze krappe woningmarkt komt het vaak voor dat er meerdere partijen een bod uit brengen op hetzelfde huis. Dat kan stressvol zijn. Vooral voor de potentiële kopers die allen hetzelfde willen: hun droomhuis bemachtigen. Des te groter is dan de teleurstelling als men denkt in onderhandeling te zijn over een huis en de verkoper gaat toch met iemand anders in zee. Want hoe zit dat eigenlijk? Mag de verkopende partij wel met meerdere partijen onderhandelen? En hoe gaat een makelaar op een goede manier om met meerdere gegadigden? In dit blog leggen we uit hoe het zit.

Wat betekent het om in onderhandeling te zijn?

Veel potentiële kopers zijn in de veronderstelling dat als men over een huis in onderhandeling is, een andere partij niet kan inbreken op die onderhandeling. Emoties kunnen hoog oplopen indien een verkoper onderhandelingen afbreekt omdat deze in wil gaan op een ander, beter voorstel. En hoewel onderhandelen met meerdere partijen gelijktijdig niet mag, zit je als verkoper zeker niet vast aan de partij waarmee je in onderhandeling bent.

Richtlijnen voor onderhandelingen

Hieronder wat richtlijnen met betrekking tot onderhandelen over een huis:

  • Partijen zijn pas in onderhandeling als de verkoper een tegenvoorstel heeft gedaan op een bod dat een potentiële koper heeft uitgebracht. Dus, als je alleen een bod hebt uitgebracht ben je nog niet in onderhandeling over het huis.
  • Een verkoper mag niet gelijktijdig met twee partijen in onderhandeling zijn.
  • Een verkoper mag niet twee partijen tegen elkaar laten opbieden. Er mogen dus nooit bedragen worden genoemd over het bod van een andere partij.
  • Onderhandelingen kunnen altijd en op ieder moment worden afgebroken, zonder opgaaf van reden. Zowel door koper als door verkoper.
  • Ook al is een verkoper in onderhandeling, het staat een andere geïnteresseerde altijd vrij om een bod uit te brengen (en daarmee een verkoper, om een nieuw bod aan te horen).
  • Stel: Verkoper is in onderhandeling met Partij A. Partij B brengt ook een bod uit dat hoger ligt dan dat van partij A. Verkoper is in dit geval vrij om de onderhandelingen met partij A af te breken en in onderhandeling te gaan met partij B. Bedragen mogen daarbij niet genoemd worden!
  • Een koop is pas rechtsgeldig op het moment dat de koopakte is ondertekend door koper en verkoper. Zo lang dat niet het geval is, zijn koper en verkoper niet aan elkaar gebonden en kunnen nog alle kanten op.

Laat je bijstaan door een NVM makelaar

Het is belangrijk dat onderhandelingen over een huis goed verlopen. En soms is dat lastig omdat er meerdere partijen zijn en de aan- en verkoop van een woning nu eenmaal een emotioneel proces is. Daarom is het verstandig om je in de onderhandelingen bij te laten staan door iemand die ervaring heeft en die objectief en professioneel kan adviseren. Want naast bovenstaande richtlijnen, en naast het aankoopbedrag, moeten er ook afspraken worden gemaakt over zaken als het voorbehoud van financiering, de transport datum, een eventuele bouwtechnische keuring, etc.

Tijdens het verkoopproces behartigen wij de belangen van onze klanten volledig. Of wij je nu begeleiden in het verkoop- of in een aankoopproces. Wij doen er alles aan om het beste resultaat voor jou te realiseren, zolang het binnen de bovenstaande richtlijnen valt. De tegenpartij adviseren wij om ook een NVM makelaar in de arm te nemen. En indien je toch zelf wil onderhandelen over een huis, laat je dan goed informeren, bijvoorbeeld door de Consumentenservice van de NVM.

Meer weten? Vraag een informatiegesprek aan

Wil jij jouw huis verkopen of heb je een woning op het oog die je graag zou willen aankopen, neem dan contact met ons op voor een informatiegesprek. We denken graag mee over jouw mogelijkheden en vertellen graag wat wij voor jou kunnen betekenen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen