Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Interieurtips voor kleine huizen

Wanneer u klein woont, zult u bij het inrichten slimme keuzes moeten maken. U wilt niet struikelen over de rommel, maar u wilt wel hetzelfde gemak in huis als mensen die groter wonen. En tegelijkertijd moet het sfeervol en gezellig zijn. In steden als Londen, New York en Parijs, maar ook Amsterdam zijn mensen vaak enorm creatief om kleine appartementen groots in te richten. Er zijn een paar vuistregels en tips die u kunnen helpen. Hieronder zet ik er een paar op een rij.

Denk groot

Het eerste wat u moet doen is groots denken. Een fout die veel mensen maken in een kleine ruimte is kiezen voor kleine meubels, die vervolgens strak tegen de wand worden geplaatst. De zo bejubelde vloerruimte die dit oplevert wordt vervolgens niet praktisch gebruikt en het huis ziet er ongezellig uit. Juist in een kleine ruimte kan een dwarsgeplaatste bank ineens een ruimtelijk effect geven. Bovendien worden er op die manier zones gecreëerd die verschillende functies hebben. Als u tegen de rug van de bank een bureau of werkblad plaatst ontstaat er een werk- of speelplek. En juist een grote bank, een enorme kroonluchter of een flinke, lekkere, luie stoel kan in een kleine kamer een gedurfd element zijn. En zet nooit, maar dan ook echt nooit, de eettafel met de lange kant tegen een wand. Dat ziet er niet alleen ongezellig uit, maar benadrukt de beperkte ruimte bovendien. Kies in dat geval voor een bar.

 

Dubbele functies

In tienerkamers wordt het bed gebruikt om te slapen, te lezen, de tablet of smart-phone te gebruiken en om met vrienden en vriendinnen de laatste roddels door te nemen. Op de één of andere manier hebben we onszelf aangepraat dat we als volwassenen het bed alleen nog gebruiken voor slapen en eventuele andere gezellige dingen die we in bed doen, maar dat het overdag niet zichtbaar mag zijn. In veel startershuisjes in de stad wordt een bed dan ook verstopt in een te klein zijkamertje of achter een kast. Maar misschien is het veel leuker om dat kleine kamertje om te toveren tot geweldige walk-in-closet en het bed prominent in de zitkamer te plaatsen. Een grote, warme sprei er overheen, een paar goeie kussens, en het bed doet dienst als de ultieme loungeplek. U heeft geen bank meer nodig. Zo zijn er meer mogelijkheden om meubels een dubbele functie mee te geven. Een eettafel kan ook dienst doen als bureau. En als u een kleine keuken of zelfs alleen een kitchenette heeft, kan de tafel als extra werkblad worden gebruikt.

 

Schuifdeuren

De ruimte die de draai van een deur in beslag neemt kunt u niet gebruiken voor meubels. Dat is extra zonde als dit betekent dat u moet inleveren op kastruimte omdat de deur anders niet meer open kan. Een schuifdeur kan dan de oplossing bieden. Deze schuift in de muur en neemt nauwelijks ruimte in beslag. Een schuifdeur of schuifwand kan ook gebruikt worden als room divider. Wilt u bijvoorbeeld ondanks de tip hierboven uw bed toch liever in een aparte ruimte hebben staan, kan een schuifwand hem overdag aan het zicht onttrekken. Als u de deur van glas maakt, blijft het wel een open geheel en lijkt de ruimte minder klein wanneer de deur dicht is.

 

Spiegels

Een hele simpele maar effectieve tip is het plaatsen van spiegels. Het is wel belangrijk dat u goed oplet waar u deze plaatst om te voorkomen dat uw huis een soort spiegelpaleis of bordeel wordt. Een spiegel in plaats van een tegelwand achter het aanrecht geeft een mooi gevoel van diepte. Maar ook een spiegel op een deur, in een nis of wandvullend op een kleine muur doen een ruimte snel een stuk groter lijken. U kunt ook een wand in de badkamer helemaal bekleden met spiegeltegels of platen. De badkamer lijkt meteen twee keer zo groot en u kunt elke dag beoordelen of de outfit die u heeft gekozen de juiste is.

 

Ga de hoogte in

Niet alleen voor meer opbergruimte is het slim de hoogte op te zoeken, maar ook voor de optische ervaring. Als u bijvoorbeeld twee boekenkasten naast elkaar plaatst en die tot aan het plafond laat doorlopen met opzetstukken of zelf te fabriceren extra planken, lijkt de ruimte vanzelf hoger. Hetzelfde geldt voor de keuken. Kastjes tot aan het plafond geven een kleine keuken een sjieke uitstraling en u heeft bovendien meer opbergruimte. Als u kiest voor glazen deurtjes met verlichting voegt u nog een extra diepte en dimensie toe. Heeft u écht hoge plafonds, dan kunt u misschien zelfs een kleine vide maken. Met name kinderen zullen het geweldig vinden om ’s avonds via een ladder naar hun bed te klimmen. Maar u kunt de extra ruimte ook gebruiken voor opslag. Ook in uw eigen slaapkamer moet u proberen niet alleen gebruik te maken van het beschikbare vloeroppervlak. U kunt bijvoorbeeld uw kledingkast om het hoofdeind van uw bed heen plannen, waarbij u ook elementen aan de wand hangt. Niet alleen zal de ontstane slaapkoof voor een optisch ruimtegevoel zorgen maar krijgt u er ook flink wat bergruimte bij.

Op internet staan nog veel meer tips die laten zien dat klein wonen helemaal geen probleem hoeft te zijn. Bovendien is er een beweging gaande die juist predikt dat klein wonen en het hebben van weinig spullen heel goed is voor de mens. Het grootste woonwarenhuis ter wereld, IKEA gaat mee in die trend en biedt een scala aan oplossingen voor kleinbehuisden. In hun winkels zijn vaak voorbeelden te vinden van kleine ruimtes die heel effectief zijn ingericht.

Deel dit artikel:

Recente artikelen