Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Is een hypotheek haalbaar met een studieschuld?

De tijd dat studenten een goede studiefinanciering kregen ligt achter ons. Wie wil studeren, moet tegenwoordig lenen. Vanuit de overheid worden er nog steeds maandelijkse tegemoetkomingen uitbetaald, maar dat moet u zien als een voorschot. Op uitzonderingsgevallen na, bouwt u hiermee in kleine stapjes een grote studieschuld op. De terugbetalingsregeling is soepel, maar de studieschuld maakt het kopen van een huis wel lastiger.

Met een goede opleiding op zak kunt u op zoek naar een leuke baan. En de volgende stap is dan logischerwijs een huis kopen. Want de omstandigheden om te kopen zijn momenteel ideaal.  De hypotheekrente heeft nog nooit zo laag gestaan en de huizenmarkt komt de dip net weer te boven. Maar...de studieschuld zweeft nog boven uw hoofd.

 

Is een hypotheek mogelijk met een studieschuld?

Hoewel het rentepercentage op de studieschuld en de terugbetalingsregeling soepel is, is het lastiger een hypotheek te krijgen met een studieschuld. Het is namelijk een schuld die gewoon mee wordt gewogen door banken. Sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel voor studenten heeft u maximaal 35 jaar de tijd om de studieschuld terug te betalen. Een studieschuld van €15.000 komt ongeveer neer op een €20.000 tot €22.000 lagere hypotheek. U kunt dus wel een hypotheek krijgen met een studieschuld, maar het maximale bedrag dat u kunt lenen op het inkomen wordt lager.

 

Wat niet weet wat niet deert

Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hier toetst de adviseur of de bank, bij een hypotheekaanvraag,  welke leningen u op uw naam had en heeft. Een studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek zorgt dus voor een hogere maximale hypotheek op uw inkomen. Toch is dit niet aan te raden. De regels die de bank hanteert zijn op een bepaald niveau afgestemd om overkreditering te voorkomen. Zowel u als de bank hebben geen baat bij een te hoge hypotheek op uw naam.

 

Vermogen opbouwen of studieschuld aflossen?

Stel, u krijgt de hypotheek niet rond. U komt bijvoorbeeld €10.000 tekort. Hoe kunt u dit probleem oplossen? U kunt zorgen voor het versneld aflossen van de studieschuld, maar uitgaande van een studieschuld van €15.000 bent u nog lang aan het aflossen. Om uw droomhuis haalbaar te maken kunt u er beter voor kiezen om het bedrag wat u tekort komt aan hypotheek, zelf te sparen. De studieschuld aflossen komt dan later wel.

Belangrijk is wel om u niet af te laten schrikken door een studieschuld. Want in de praktijk blijkt er vaak meer mogelijk dan vooraf wordt ingeschat.

Deel dit artikel:

Recente artikelen