Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Bij het afsluiten van een hypotheek verplicht de bank vaak om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Op deze manier wil de bank het financiële risico van het overlijden van één van de huiseigenaren beperken. Ook na overlijden van de partner moet het huis betaalbaar blijven. Wat zijn hiervoor de regels?

Bij het verstrekken van een hypotheek loopt de bank een risico. Want als iemand stopt met betalen, dan wordt het lastig om het verstrekte hypotheekbedrag weer terug te krijgen. Bij overlijden van één van de partners kan het huis onbetaalbaar blijken voor de achterblijvers. Dit is zowel voor de nabestaanden als de bank onwenselijk. Dit verklaart de noodzaak van een overlijdensrisicoverzekering.

 

Welk bedrag verzeker je in een overlijdensrisicoverzekering?

Idealiter verzeker je het volledige hypotheekbedrag in een overlijdensrisicoverzekering. Maar dat is niet de eis van de bank. Vaak is de eis een bepaald percentage van de waarde van de woning. Bijvoorbeeld ten minste 20% van de waarde moet afgedekt zijn met een overlijdensrisicoverzekering. Stel, het huis is €250.000 waard. Het verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering bedraagt dan minimaal €50.000. Voor een hypotheek met NHG geldt ook dat ten minste 20% van de waarde van het huis afgedekt moet zijn met een overlijdensrisicoverzekering.

 

De hypotheeklasten moeten wel betaalbaar blijven

De resterende schuld die overblijft na overlijden van één van de huiseigenaren moet wel betaalbaar zijn voor de partner of andere nabestaanden. Hier wordt ook rekening mee gehouden bij het vaststellen van het minimale verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering. De partner met het hoogste inkomen wordt voor een hoger bedrag verzekerd. Bij het goed verzekeren wordt het verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering nauwkeurig afgestemd op de financiële behoeften van de achterblijvers.

 

Let niet alleen op de eisen voor de hypotheek

Ga bij het afsluiten van een hypotheek niet blind uit van de verzekerde bedragen waar de geldverstrekker en de hypotheekadviseur mee komen. Zij bepalen het minimaal te verzekeren bedrag, maar misschien is het wel verstandig om een hoger bedrag bij overlijden te verzekeren. Bij jouw overlijden kun jij je gezin financieel goed verzorgd achterlaten door de hypotheek volledig af te laten lossen door een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering.

Een overlijdensrisicoverzekering is wettelijk niet verplicht, maar voor een hypotheek is het afsluiten van deze verzekering vaak wel een vereiste. Hierdoor zijn huiseigenaren bij overlijden van een partner vaak ook beter uit in vergelijking met huurders. Huurders zorgen meestal niet voor een uitkering aan de nabestaanden bij overlijden.

Deel dit artikel:

Recente artikelen