Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Je huis verkopen aan je kind: de fiscale gevolgen

Het verkopen van je huis aan je kind kan een goed idee zijn. Bijvoorbeeld als je zelf kleiner wil gaan wonen en je jouw kind (financieel) wil helpen om een ruimere woning te bemachtigen. Of omdat je een deel van je vermogen vast naar je kinderen wil doorschuiven. Jouw kind wordt dan eigenaar, terwijl jij het huis van je kind gaat huren. Maar let op! De verkoop van de woning aan je kind brengt ook fiscale implicaties met zich mee. In dit blog bespreken we de fiscale aspecten van het verkopen van je huis aan je kind, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Overdrachtsbelasting 

Wanneer je je huis verkoopt aan je kind moet je kind overdrachtsbelasting betalen. In 2023 is de overdrachtsbelasting voor woningen gesteld op 2%. Dit tarief geldt als je kind ook daadwerkelijk in het huis gaat wonen. Verkoop je het huis aan je kind om het vervolgens terug te huren, dan wordt het huis gezien als een beleggingspand voor je kind en is er 10,4% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Wees je ervan bewust dat dit percentage moet worden betaald over de getaxeerde waarde van de woning en niet over de eventueel lagere verkoopprijs. 

Schenkbelasting en Schenkingsvrijstelling

De verkoop van een huis aan een kind gebeurt meestal onder de getaxeerde waarde. De belastingdienst ziet het verschil tussen de getaxeerde waarde en verkoopprijs als een schenking.

In 2023 is de schenkingsvrijstelling voor ouders aan kinderen vastgesteld op €6.035,- per jaar. Maar voor een eigen woning mag je als ouder eenmalig €28.947,- belastingvrij schenken als je kind tussen de 18 en 40 jaar is. Boven deze bedragen worden schenkingen belast. Een schenking tot €138.642,- wordt belast met 10%. Hierboven geldt een tarief van 20%.
 
Ieder jaar worden deze bedragen gecorrigeerd voor inflatie. Check de website van de Belastingdienst voor de meest actuele informatie over schenken en schenkingsvrijstelling.

Hypotheek en renteaftrek

Als je kind een hypotheek moet afsluiten om de woning te kopen, zijn er ook fiscale regels rond de hypotheekrente-aftrek. Zorg ervoor dat de lening voldoet aan de voorwaarden voor renteaftrek om fiscale voordelen te garanderen. 

Erfbelasting

Door je huis tijdens je leven aan je kind te verkopen, kun je een deel van je vermogen alvast naar je kind doorschuiven. Over dit gedeelte hoeven de kinderen in de toekomst geen erfbelasting meer te betalen. 

Conclusie

Het verkopen van je huis aan je kind is een beslissing met veel fiscale implicaties. Het is raadzaam om een fiscaal adviseur alle voor- en nadelen te laten doorrekenen om ervoor te zorgen dat je volledig geïnformeerd bent en zeker weet dat je de juiste beslissing neemt.

Meer weten over de verkoop van jouw huis?

Neem gerust contact met ons op of vraag een informatiegesprek aan. We helpen je graag om jouw huis met het beste resultaat te verkopen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen