Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Je huis verkopen binnen 3 jaar na aankoop: alle ins en outs

Nog niet zo heel lang geleden heb je de sleutels gekregen van jouw nieuwe droomhuis. Tenminste, dat dacht je. Want helaas blijkt jouw droomhuis niet jouw droomhuis te zijn. Wat de reden daar ook van is, je overweegt om jouw huis binnen drie jaar na aankoop te verkopen. Maar hoe zit het met de belastingtechnische aspecten? Of is er een antispeculatiebeding? In dit blog duiken we in de details.

Waarom zou je je huis binnen drie jaar willen verkopen?

Er zijn talloze redenen waarom iemand zijn huis binnen drie jaar na aankoop zou willen verkopen. Het kan zijn dat je een onverwachte kans krijgt om ergens anders te wonen of te werken. Of dat persoonlijke omstandigheden, zoals gezondheid of financiën, veranderen. In sommige gevallen kan het gaan om een onverwachte gebeurtenis, zoals een echtscheiding of overlijden. Of soms valt gewoon de buurt tegen en had je andere verwachtingen. 

Overdrachtsbelasting: wat je moet weten

Wanneer je een huis koopt, betaal je naast de koopprijs ook overdrachtsbelasting. Er zijn verschillende tarieven, maar in de meeste gevallen betaal je 2% overdrachtsbelasting. Interessant is dat als je je huis binnen 6 maanden na aankoop weer verkoopt, je deze belasting terugkrijgt. Dit is vooral relevant voor degenen die overwegen hun huis snel door te verkopen.

Nieuwbouw en het antispeculatiebeding

Voor nieuwbouwwoningen gelden andere regels. Hoewel je geen overdrachtsbelasting betaalt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, kun je te maken krijgen met het zogenaamde antispeculatiebeding. Dit beding kan je verplichten een boete te betalen als je je nieuwbouwwoning binnen een bepaalde periode, vaak 5 jaar, verkoopt. De exacte voorwaarden variëren, dus het is essentieel om jouw contract goed te controleren.

De Belastingdienst en de bijleenregeling

Als je je huis binnen drie jaar na aankoop verkoopt en een ander huis koopt, moet je rekening houden met de bijleenregeling. Deze regeling verplicht je om de overwaarde van je verkochte huis te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Als je je huis met verlies verkoopt, kun je mogelijk de rente over de restschuld aftrekken. 

Tijdelijk huren

Ga je na verkoop tijdelijk huren, dan blijft de overwaarde gedurende 3 jaar staan. Met andere woorden, koop je binnen drie jaar weer een huis, dan zul je de overwaarde alsnog moeten inbrengen. Na drie jaar vervalt deze verplichting en kun een huis weer volledig financieren met renteaftrek.
 
Op de website van de belastingdienst staat een handige rekenhulp bijleenregeling.

Conclusie

Het verkopen van je huis binnen drie jaar na aankoop is goed mogelijk, helemaal in deze tijd van stijgende woningprijzen. Desondanks zijn er verschillende financiële en juridische aspecten waarmee je rekening moet houden. Of je nu te maken hebt met overdrachtsbelasting, het antispeculatiebeding of de bijleenregeling, het is belangrijk om jezelf hier goed over te informeren voordat je jouw huis te koop zet.
 
Wil je meer informatie over de verkoop van jouw huis? Neem dan contact met ons op of vraag een informatiegesprek aan. We helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen