Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Je huis verkopen en vervolgens terughuren: is dat een goed idee?

‘Sale and leaseback’ oftewel, je huis verkopen om het vervolgens terug te huren. Je hoort het steeds vaker en het lijkt een oplossing te zijn voor huiseigenaren die financiële flexibiliteit nodig hebben, vooral als er aanzienlijke overwaarde in het huis zit. Maar wat houdt dit eigenlijk in, wat zijn de voor- en nadelen en is deze aanpak de juiste weg voor jou?

Hoe werkt 'Verkopen en Terughuren'?

Het concept van verkopen en terughuren is vrij eenvoudig maar vereist zorgvuldige overweging. Je verkoopt je woning aan (meestal) een beleggingsorganisatie, die vervolgens de woning aan jou terug verhuurt. Hierdoor ontvang je een deel van de overwaarde, meestal tussen de 70-90%, terwijl je het recht behoudt om in de woning te blijven wonen, nu als huurder. Deze strategie kan aantrekkelijk lijken voor ouderen die hun pensioeninkomen willen aanvullen of voor mensen die op korte termijn financiële middelen nodig hebben en niet willen verhuizen. 

De Financiële Impact Uitgelegd

Hoewel het verkopen en terughuren van je huis je directe toegang geeft tot de overwaarde, zijn er enkele belangrijke financiële gevolgen.

  1. Ten eerste ontvang je slechts een gedeelte van de overwaarde van je huis en bovendien wordt diezelfde overwaarde bepaald door een taxateur in plaats van door de markt. En we weten dat in de huidige krappe woningmarkt huizen regelmatig verkocht worden voor een hoger bedrag dan waarvoor ze getaxeerd zijn.  
  2. Ten tweede betaal je maandelijks huur, die vaak hoger is dan eerdere hypotheekbetalingen.
  3. Ten derde ben je verantwoordelijk voor bepaalde (verkoop)kosten en belastingen. Het geld dat je ontvangt, valt onder vermogen in box 3, wat betekent dat je er vermogensbelasting over moet betalen als het boven een bepaalde drempel uitkomt.

Een Rekenvoorbeeld

Je hebt een huis dat is getaxeerd op €425.000,- en waar je nog een hypotheek op hebt van €100.000,-. Je kunt je huis verkopen aan een belegger voor 80% van de taxatiewaarde. Verder wordt er afgesproken dat je jaarlijks 5% van de verkoopopbrengst aan huur betaald en dat je eenmalig verkoopkosten verschuldigd bent van 1,5%.

Je verkoopt je huis dan voor €340.000,- aan de opkoper. De €100.000,- hypotheek los je af en je betaald verkoopkosten van 1,5%, zijnde €5.100,-. Het bedrag dat je over houdt is €234.900,-. Over dit bedrag ben je vermogensbelasting verschuldigd. De jaarlijkse huur bedraagt 5% per jaar, dat is €17.000,-.

Dit voorbeeld illustreert dat je een aanzienlijk deel van je opgebouwde kapitaal kunt verliezen door in een 'sale and leaseback'-constructie te stappen. Daarnaast bedragen de hypotheeklasten over de nog openstaande €100.000,- ca. €400,-, wat een behoorlijk verschil is met de €17.000,- per jaar die je nu aan de belegger moet betalen. Je maandlasten gaan met ruim €1.000,- omhoog!

Alternatieven en Overwegingen

Als je jouw overwaarde wilt benutten, dan zijn er alternatieven. Zo kun je een tweede hypotheek afsluiten of je huis uitstekend verkopen en verhuizen naar een goedkopere woning. Deze opties zijn financieel een stuk aantrekkelijker. Hoe mooi het verhaal van die ene vastgoedbelegger ook lijkt en hoe hoog het water ook aan je lippen staat, weet dat je in deze woningmarkt jouw huis goed, makkelijk én snel kunt verkopen.

Conclusie en Volgende Stappen

Je huis verkopen en terug huren is een extreem dure oplossing voor een financieel of soms praktisch probleem. Het is daarom erg belangrijk om alle voor- en (vooral) nadelen zorgvuldig af te wegen en professioneel financieel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt. Iedere situatie is uniek en afhankelijk van persoonlijke en financiële omstandigheden. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis? Vraag dan een informatiegesprek aan. Wij kijken graag met je mee naar een oplossing waar je financieel wél wijzer van wordt.

Deel dit artikel:

Recente artikelen