Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Je huis verkopen onder de WOZ-waarde. Hoe doe je dat?

Normaal gesproken wil je bij verkoop de allerbeste prijs voor jouw huis. Logisch! Maar soms zijn er situaties waarbij je jouw huis juist voor een laag bedrag wil verkopen, onder de WOZ-waarde. In dit blog bespreken we de redenen om je huis onder de WOZ-waarde te verkopen, of het mag, hoe de belastingdienst hier naar kijkt en waar je rekening mee moet houden.

1. Redenen om je huis onder de WOZ-waarde te verkopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou overwegen je huis te verkopen voor een lager bedrag dan de WOZ-waarde:

Verkoop aan familie of vrienden:

Als je je huis aan een familielid of vriend wil verkopen, kun je overwegen om het voor een lager bedrag te doen als een soort schenking. Dit is een veel voorkomende reden, meestal van ouders aan hun kinderen.

Achterstallig onderhoud:

Soms kan het lastig zijn om een woning voor de volledige WOZ-waarde te verkopen, bijvoorbeeld als er veel achterstallig onderhoud is.  Door de prijs te verlagen, kan het aantrekkelijker worden voor kopers die bereid zijn te investeren in renovaties. Eigenlijk is in dat geval de WOZ-waarde te hoog en verdient het aanbeveling om bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-beschikking

Snelle verkoop:

In sommige situaties, zoals bij een verhuizing of financiële problemen, wil je misschien je huis snel verkopen. Een lagere prijs kan het verkoopproces versnellen. In deze tijd zal deze situatie niet vaak aan de orde zijn, omdat vrijwel alle woningen snel verkocht worden. 

2. Mag je je huis onder de WOZ-waarde verkopen? 

Jouw huis is jouw bezit en dat mag je verkopen voor ieder bedrag dat jij zelf wil. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden: 

  • Belastingdienst: De verkoop van je huis onder de WOZ-waarde kan door de belastingdienst worden gezien als een schenking, vooral als je het huis aan een familielid verkoopt. Dit kan gevolgen hebben voor de schenkbelasting. 
  • Hypotheek: Als je een hypotheek op je huis hebt, moet je ervoor zorgen dat de verkoopprijs voldoende is om de hypotheek af te lossen, tenzij je bereid bent het verschil uit eigen zak te betalen.

3. Hoe ziet de belastingdienst de verkoop onder de WOZ-waarde?

De belastingdienst kan de verkoop van je huis onder de WOZ-waarde zien als een schenking, vooral als de koper een familielid is. Als het verschil tussen de verkoopprijs en de WOZ-waarde groot genoeg is, kan dit leiden tot schenkbelasting.

Bijvoorbeeld, als de WOZ-waarde van je huis €300.000,- is en je verkoopt het voor €250.000,- aan je kind, dan wordt het verschil van €50.000,- gezien als een schenking. En over die schenking moet je schenkbelasting betalen.

4. Schenkbelasting bij verkoop onder de WOZ-waarde

In Nederland mag je in 2023 als ouder €6.035,- per jaar belastingvrij schenken aan je kind. Aan ieder ander is dit bedrag €2.418,-. Voor een eigen huis of studie mag dit bedrag eemalig hoger zijn, tenzij het kind tussen de 18-40 jaar is. De hoogte van de schenkbelasting varieert van 10% oplopend tot 40%, afhankelijk van de hoogte van het bedrag en van de relatie tussen schenker en ontvanger.

Als je precies wilt weten hoe het bij jou zit, dan kun je het beste de site van de belastingdienst raadplegen. Daar staat precies wat in jouw situatie van toepassing is. Informeer jezelf in ieder geval goed over de huidige regelgeving en vrijstellingen voordat je besluit je huis onder de WOZ-waarde te verkopen.

Conclusie

Het verkopen van je huis onder de WOZ-waarde kan in bepaalde situaties zinvol zijn. Het is echter essentieel om je bewust te zijn van de mogelijke financiële en fiscale gevolgen en je goed te informeren voordat je een beslissing neemt. Overweeg om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je alle aspecten van de verkoop begrijpt.

Wil je meer weten? Vraag dan een informatiegesprek bij ons aan. We helpen je graag met de beste verkoop van jouw huis!

Deel dit artikel:

Recente artikelen