Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar

Deze week is de zomervakantie echt voorbij en zijn in heel Nederland de scholen weer gestart. Tevens het moment waarop veel mensen hun huis te koop willen zetten. Maar hoe doe je dat? Heb je echt een makelaar nodig? Je kunt zoveel informatie online vinden? Bovendien kost een makelaar bakken met geld? Kun je je huis niet net zo makkelijk verkopen zonder makelaar?

Je huis verkopen met of zonder makelaar?

Een huis verkopen doe je niet dagelijks. Veel kun je zelf uitzoeken, maar niet alles. Bij het verkopen van een huis komt best wat kijken. En omdat jouw huis jouw grootste bezit is, wil je daar zorgvuldig mee omgaan. Het is dan ook fijn als iemand je adviseert en zaken voor je regelt die je echt niet zelf kan, zoals een plaatsing op Funda of het opmaken van een juridisch sluitende koopakte. 

Zelf bezichtigingen begeleiden

Wat je wél zelf kan is zelf de bezichtigingen begeleiden en de verkooptekst schrijven. Jij weet immers meer over jouw huis en de woonomgeving dan welke makelaar ook. Bovendien ben je zelf ook ooit verliefd geworden op jouw huis. En dat gevoel kan jij beter dan wie dan ook overbrengen op potentiële kopers. En dat mes snijdt aan twee kanten. Want je bespaart daarmee niet alleen enorm op de makelaarskosten, maar jouw enthousiasme resulteert vaak ook in een hoge verkoopprijs.

Wat kost een makelaar gemiddeld?

Makelaarskosten (ook wel 'courtage' genoemd) worden meestal uitgedrukt als een percentage van de verkoopprijs, exclusief BTW.

Een rekenvoorbeeld:

Stel, je verkoop jouw huis voor €450.000,- en de courtage bedraagt 1,5% exclusief BTW. De makelaarskosten bedragen dan:
·      1,5% van €450.000,- = €6.750,-
·      21% BTW over €6.750,- = €1.417,50
·      Totale makelaarskosten: €6.750,- + €1.417,50 = €8.167,50.

Dat is een flink bedrag, €8.167,50! Dat bedrag wordt meestal verrekend tijdens de eigendomsoverdracht bij de notaris. De notaris trekt dit bedrag af van de overwaarde en maakt het over aan de makelaar. Doordat je het bedrag niet zelf overmaakt heb je misschien niet in de gaten hoe hoog dit bedrag eigenlijk is. Maar je betaalt het dus wel!

Besparen op je makelaarskosten

Bij Zelfverkopen.nl werken we niet met een percentage van de verkoopprijs, maar met een vast bedrag. Doordat je bij ons zelf de bezichtigingen begeleid en de verkooptekst schrijft, kost onze dienst slechts €1.098,- inclusief BTW*. Daarmee bespaar je duizenden euro’s op je makelaarskosten!
En voor dat bedrag ontvang je een zeer compleet pakket aan diensten. We meten je woning in, adviseren over de vraagprijs, een professionele fotograaf maakt foto’s, we plaatsen jouw huis op Funda, we vragen de Kadastrale stukken voor je op, bespreken de verkoopstrategie, coördineren de bezichtigingsaanvragen, voeren de onderhandelingen voor je (in continu overleg met jou uiteraard). En, als jouw huis is verkocht, maken we de koopakte voor je op. En dat is niet eens alles.

Heb je echt een makelaar nodig?

Je huis verkopen zonder makelaar kan. Er zijn mensen die het doen via Marktplaats of Facebook. En bij verkoop zelf een koopakte van internet knippen en plakken. Het kan allemaal. De vraag is alleen of je daarmee het beste verkoopresultaat voor jezelf realiseert. Wij zullen het in ieder geval nooit adviseren. Want je wilt de enorme kopers-groep op Funda niet missen. En een goede vraagprijs is gebaseerd op ervaring, kennis en cijfers uit de NVM database en niet op ‘gevoel’. Een woningfotograaf brengt jouw huis echt beter in beeld dan een i-phone. En als er eenmaal overeenstemming is, dan is het fijn als de afspraken én voorbehouden, zorgvuldig worden vastgelegd in de koopakte.

Wil je hier eens verder over praten? Of weten wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een vrijblijvend informatiegesprek aan. We denken graag met je mee en staan voor je klaar!
 


*Prijswijzigingen voorbehouden

Deel dit artikel:

Recente artikelen