Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Kan ik een starterslening krijgen?

De starterslening is ingesteld om starters op de huizenmarkt hulp te bieden. Kennelijk wordt er vanuit gegaan dat starters geen ondersteuning meer nodig hebben. Want vanaf 2017 wordt de starterslening fiscaal niet meer ondersteund. Nieuw gesloten startersleningen geven geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Starters kunnen dus alleen dit jaar nog profiteren van deze gunstige regeling.

Wie nog gebruik wil maken van de starterslening moet haast maken. De hypotheek moet namelijk nog dit jaar passeren. Dat wil zeggen dat de overdrachtsdatum dus niet na 31 december 2016 mag liggen. Wilt u nog een starterslening? Wacht niet te lang. Het aanvraagtraject duurt in totaal namelijk meerdere maanden.

 

Wat houdt de starterslening in?

Starters op de huizenmarkt die hun eerste koophuis net niet kunnen kopen, kunnen een beroep doen op de starterslening. Het is een financiering van maximaal 20% van de koopsom van het huis. De lening is aanvullend op de hypotheek. De financiering wordt verstrekt door de gemeente waar u woont. Niet alle gemeenten bieden de regeling overigens aan. In de eerste drie jaren betaalt u nog geen rente en aflossing. Op deze manier is er ademruimte en kan er ook gewerkt worden aan de arbeidscarrière.

 

Waarom stopt de starterslening?

De sinds 1 januari 2013 afgesloten hypotheken moeten gedurende de looptijd (vaak 30 jaar) afbetaald worden. Vóór 2013 was het nog mogelijk om aflossingsvrije hypotheken af te sluiten, of om de aflossing door te schuiven naar de einddatum van de hypotheek. Voor nieuw afgesloten hypotheken mag dat niet meer. Strikt gezien voldoet de starterslening niet aan deze vereiste. Gedurende de eerste jaren wordt er namelijk niet afbetaald op de hypotheekschuld. Er geldt een uitzondering voor de starterslening, maar na 2016 niet meer. De starterslening zal dan in zijn huidige vorm ook niet meer bestaan.

 

Maakt dit de positie van starters vanaf 2017 moeilijker?

De starterslening vergroot de kansen van starters op de huizenmarkt. Door het wegvallen van de starterslening in zijn huidige vorm, valt het steuntje in de rug voor starters weg. Of er een opvolger van de starterslening komt wordt in het najaar bezien door de Rijksoverheid. Gelukkig zijn banken wel flexibeler geworden met het verstrekken van hypotheken ten opzichte van een aantal jaren geleden. Dit wordt mede veroorzaakt door toenemende concurrentie. Bijvoorbeeld pensioenfondsen verstrekken via bepaalde aanbieders nu ook hypotheken. Hierdoor moeten de banken wel in de ontwikkelingen mee.

 

Wilt u nog een starterslening? Maak er snel werk van!

Banken adverteren nu dat ze snel een hypotheek kunnen verstrekken. Dat zou de indruk kunnen wekken dat u begin december nog wel een huis kunt kopen met een starterslening. Maar helaas gaat dat niet lukken binnen een paar weken. De aanvraagprocedure voor een starterslening loopt namelijk via het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Het volledige traject, tot dat de stukken bij de notaris liggen, kan wel drie maanden duren. Dat betekent dat de aanvraag voor de starterslening dus vóór 1 oktober moet worden doorgestuurd.

Op de website van het SVn vindt u meer informatie over de starterslening.

Deel dit artikel:

Recente artikelen