Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Kies voor een meeverhuisbare hypotheek

Tegen een aantrekkelijke rente kunt u uw hypotheek nu voor 30 jaren vastzetten. Maar is dat wel verstandig? Want u blijft waarschijnlijk niet 30 jaren in hetzelfde huis wonen. En toch kan het slim zijn. Kies dan wel voor een meeverhuisbare hypotheek. Deze kunt u namelijk meenemen in uw wooncarrière.

De hypotheekrente voor 10 jaren vastzetten kost u op dit moment 1,75% tot 2%. Dit is extreem goedkoop. Maar wat is de rentestand na 10 jaren? Met een langere rentevast periode koopt u voor een langere tijd zekerheid. Voor 20 jaren vast zit u ook nog maar op 2,3% tot 2,75%. De meeste zekerheid en vaste of dalende maandlasten gedurende de gehele looptijd krijgt u met een rentevast periode van 30 jaren. De beste keuze valt of staat met de vraag of een hypotheek mee te verhuizen is als u een ander huis koopt.

 

Wat is een verhuisbare hypotheek?

Veel hypotheekverstrekkers bieden huiseigenaren de mogelijkheid om een hypotheek mee te verhuizen bij het kopen van een ander huis. Dat is vooral belangrijk met de lage hypotheekrentes van dit moment. Bij een sterke stijging van de rente, kunt u dus van de hypotheekrente in uw oude hypotheek profiteren. Uiteraard is dit wel beperkt tot het hypotheekbedrag in de oude hypotheek. Een aantal geldverstrekkers die de verhuisbare hypotheek aanbieden, hebben een aantal valkuilen in de voorwaarden.

 

Verhuisregeling vervalt bij het kopen van een huis boven de NHG grens.

Vereniging Eigen Huis heeft een aantal geldverstrekkers opgeroepen om aanpassingen door te voeren in de verhuisregeling in hun hypotheken. De geldverstrekkers ING en bijBouwe laten de verhuisregeling vervallen als u nu een NHG hypotheek heeft, en u verhuist naar een huis dat boven de NHG grens valt. U kunt nu een NHG hypotheek krijgen voor een woonhuis tot maximaal 245.000 euro. Als het volgende huis duurder wordt, vervalt de verhuisregeling dus bij deze twee geldverstrekkers.

 

Geldverstrekkers die alleen NHG hypotheken verstrekken.

Er zijn ook geldverstrekkers die de verhuisregeling wel aanbieden, maar die de verhuisregeling vaak niet kunnen doorvoeren. Allianz en Hypotrust Goede Start bieden uitsluitend NHG hypotheken aan. Hierbij ontstaat er dus ook een probleem bij het verhuizen naar een huis boven de NHG grens. De geldverstrekkers bieden de verhuisregeling wel aan, maar bieden geen hypotheken zonder NHG aan.

 

Let niet alleen maar op de hoogte van de rente.

Een hypotheek kiest u niet alleen om de hoogte van de hypotheekrente. De kwaliteit speelt ook een rol. Hoeveel mag u bijvoorbeeld extra aflossen? Of wordt de rente verlaagd bij het dalen van de hypotheekschuld? Wel of geen verhuisregeling is een groot verschil in kwaliteit. U kunt namelijk in veel gevallen beter iets meer hypotheekrente betalen dan een hypotheek zonder de verhuisregeling.

 

Geen verhuisbare hypotheek? Let op de lengte van de rentevast periode.

Kiest u toch voor een hypotheek zonder de verhuisregeling? Let dan goed op de lengte van de rentevast periode. Het is zonde om een langere rentevast periode te kiezen als u waarschijnlijk toch maar tien jaren in het huis blijft wonen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen