Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Kijken zonder kopen: hoe ga je om met de ‘Funda-inspiratiezoeker’

Iedere Zelfverkoper en makelaar kent ze wel: potentiële kopers die meer lijken op toeristen dan op serieuze huizenjagers. De zogenaamde inspiratiezoekers, oriënteerders of mensen met een hippe Funda-hobby. Supertof natuurlijk die interesse, alleen jij wil je huis verkopen. En in een tijd waarin de vraag vele malen groter is dan het aanbod, betekent het dat je jouw agenda vooral wil vullen met serieus geïnteresseerden. Maar hoe herken je die en hoe neem je vriendelijk doch resoluut afscheid van de ‘windowshoppers’.

De rode vlaggen van een niet-serieuze koper

Niet serieuze kopers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben vaak geen specifieke vragen over de woning en zijn onduidelijk over hun financiering. Ook de tijdlijn is nog onbepaald. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze jouw huis nooit zouden kopen, maar het betekent wel dat ze (als ze al willen kopen) nog in het begin van het kooptraject zitten. De kans dat jouw koper hier tussen zit is dan ook vrij klein. 

Stel gerichte vragen

Als je enorm veel bezichtigingsaanvragen hebt, loont het de moeite om bij het maken van de bezichtigingafspraak een aantal gerichte vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld naar hun zoekcriteria, waarom ze geïnteresseerd zijn in jouw woning, en hun tijdlijn voor het kopen van een huis. Dit helpt je om serieuze kopers te scheiden van de oriënteerders. Bovendien leer je van de serieuze kopers de intenties begrijpen, waardoor je een bezichtiging gerichter kunt begeleiden. 

Blijf vriendelijk en professioneel

Kijk wel uit dat je potentiële kopers niet afschrikt met een agressief vragenvuur. Bedank alle geïnteresseerden altijd eerst voor hun interesse en stel dan je vragen. Het is belangrijk om vriendelijk en professioneel te blijven in je communicatie. Zelfs als een potentiële koper niet serieus blijkt, is het goed om een positieve relatie te onderhouden, aangezien zij mogelijk anderen naar jouw woning kunnen verwijzen.

Conclusie

In deze krappe woningmarkt, waarbij tientallen (en soms meer dan honderd) bezichtigingsaanvragen geen uitzondering zijn, loont het de moeite om de kijkers van de kopers te scheiden. Door gericht vragen te stellen kun je de serieuze van de minder serieuze kandidaten scheiden. Doe dit alleen bij meer bezichtigingsaanvragen dan je aan kunt en blijf altijd vriendelijk. Zo verkoop jij jouw huis aan de beste bieder, terwijl Funda dagelijks klaar staat voor de inspiratiezoeker.
 
Heb je vragen of behoefte aan meer tips over het verkopen van je huis? Vraag dan een informatiegesprek bij ons aan. We helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen