Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Kunst voor een zacht prijsje

In de mode geldt: accessoires maken de outfit af. Hetzelfde geldt voor een interieur. U kunt de perfecte bank, mooiste eettafel of waanzinnige vintage buffetkast neerzetten, maar zonder accessoires wordt het nooit iets. En extra belangrijk daarbij is kunst. Aan de muur, op de grond of perfect gestyled op de koffietafel tussen een stapel minstens zo zorgvuldig uitgekozen boeken: kunst maakt het af. En u hoeft echt niet meteen uw spaarrekening te plunderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om ook met een klein(er) budget een groot statement te maken.

1. Ixxi

Een foto op canvas laten afdrukken is leuk, maar wel een beetje heel erg 2004. Origineler is gebruik te maken van het ingenieuze kliksysteem van Ixxi. Een door u zelf gekozen of aangeleverde afbeelding wordt afgedrukt op een verzameling kleine plastic vierkantjes die u vervolgens zelf aan elkaar klikt en die samen een paneel vormen. Vanwege het formaat en materiaal nodigt Ixxi uit om een foto nou eens niet scherp af te drukken maar te kiezen voor extreem grote pixels of een opgeblazen detail.  En leuk detail; omdat een afbeelding op die manier zo wordt gemanipuleerd, kunt u zelfs een afbeelding van een Hollandse Meester laten afdrukken. Meisjes van Vermeer of portretten van van Gogh worden abstracte kleurrijke kunst die vanwege het vage, herkenbare karakter meteen een mooi gespreksonderwerp opleveren.

 

2. Kunstuitleen

Leuk voor wie beginnende, of nog niet doorgebroken kunstenaars wil steunen. Of voor wie regelmatig iets anders aan de muur wil hangen. In vrijwel elke stad van redelijk formaat zit wel een kunstuitleen. In de meeste gevallen werkt het als volgt: u wordt lid  voor een bepaald bedrag, en afhankelijk van uw abonnement kunt u 1 of meerdere werken uitkiezen. U heeft dus echte kunst thuis hangen, van professionele kunstenaars, maar u betaalt er niet de hoofdprijs voor. Bent u uiteindelijk echt verknocht aan het werk, dan kunt u het altijd nog aanschaffen. Meestal met korting want u spaart met uw abonnement punten die u kunt verzilveren. Kunstuitleen.nl is één van meerdere kunstuitleenorganisaties in Nederland. Op Google vindt u vast een organisatie bij u in de buurt.

 

3. Marktplaats

“Heb je hém weer!” Ik hoor het u bijna denken. Inderdaad, ik ben groot fan van deze onuitputtelijke online schatkist. Ook voor kunst is Marktplaats dé plek om eens een kijkje te nemen. Van klassieke olieverfschilderijen en etsen, tot zeefdrukken, repro’s, tekeningen en foto’s. Mensen bieden van alles aan. Met een beetje mazzel stuit u op een boedeltje dat in de aanbieding is omdat moeder naar het bejaardentehuis gaat. Dat gekke jaren ’60 doek dat die vergeten achter-oom ooit heeft geschilderd hoeft niemand meer, maar misschien is het net wat zoekt. Zoek vooral ook op de kleuren die u in gedachten heeft. Mensen weten niet altijd hoe ze kunst moeten omschrijven en gebruiken vaak omschrijvende teksten als ‘doek met blauwe strepen en houten lijst’. Ook het serieuzere werk, in bezit van bijvoorbeeld antiquairs of verzamelaars, wordt hier regelmatig aangeboden.

 

4. Groot afdrukken op bijvoorbeeld Canvas

Hier lijk ik mezelf een beetje tegen te spreken, want ik zeg hierboven tenslotte dat een foto afdrukken op canvas niet meer kan. Ja en nee. Want er zijn manieren om er toch een originele draai aan te geven. Een bijzondere kindertekening die op enorm formaat wordt afgedrukt, levert ineens een enorm en vrolijk accent op. Of de beschreven kant van een oude ansichtkaart, misschien wel gericht aan een voorouder, kan op groot formaat een prachtige vintage sfeer meegeven aan een interieur. Of wat dacht u van de voorpagina van de krant op uw geboortedag of trouwdag op enorm opgeblazen formaat? U kunt uw fantasie de vrije loop laten. En u hoeft zich niet te beperken tot canvas. Want het is ook mogelijk om uw afbeelding op andere materialen af te laten drukken zoals bijvoorbeeld glas, hout, kunststof of aluminium. Ook hier kunt u online ongetwijfeld genoeg inspiratie voor vinden.

 

5. Recycle kunst

Kijkt u wel eens naar Verbouw ons huis tot Droomhuis, of, zoals het programma in het Engels heet, Fixer, Upper? In dit programma helpt echtpaar Chip en Joanna Gaines huizenzoekers met het vinden van het perfecte opknaphuis, dat zij vervolgens voor hen omtoveren tot droomhuis. Chip is van het aanneem- en kluswerk, en Joanna van de inrichting. Het zal niet iedereens smaak zijn, maar één ding moeten we Joanna nageven: zij weet van de meest simpele gebruiksvoorwerpen geweldig decoratieve ‘kunst’ te maken. Een oude schuurdeur aan een flinke, hoge muur, een roestige fiets in de nok van een zolder, de achterleuning van een antiek stoeltje; als er maar genoeg gebruikssporen inzitten hangt ze het op. En met succes. Kijkt u anders eens rond bij u in de schuur of garage. Misschien heeft u nog wel ergens een gekke kist staan waarvan het deksel een mooi tableau voor aan de muur kan opleveren. En heeft u die oude sjoelbak nou nog niet naar de Kringloop gebracht? Komt dat even goed uit!

Kunst moet vooral leuk zijn. Til dus niet te zwaar aan de waarde of echtheid van een werk. Vindt u het mooi, dan is het goed. En denk niet te klein. Een flink statement op de muur kan een interieur echt ineens die boost geven die het nodig heeft.

Deel dit artikel:

Recente artikelen