Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Kunt u na pensionering nog een huis kopen?

Wist u dat u na uw pensionering ook nog een huis kunt kopen? Er gelden wel strenge eisen en geldverstrekkers hanteren stikte voorwaarden, maar er zijn mogelijkheden. Neem bij voorkeur een zak met geld mee.

Senioren komen soms op een punt dat de huidige woning niet meer voldoet aan de eisen. Comfort wordt belangrijker: het huis is te groot, heeft te veel trappen, de tuin vergt te veel onderhoud of er wordt een slaap- en/of badkamer beneden gewenst. Een logische stap is dan om de huidige woning te verkopen. Met de verkoopopbrengst kan weer een ander huis gekocht worden. Met een beetje geluk blijft er ook nog geld over. Als een hypotheek toch nog nodig is, zijn er mogelijkheden.

 

Kunnen senioren nog een hypotheek krijgen?

Tien jaren voor de pensioenleeftijd wordt het krijgen van een hypotheek deels afhankelijk gemaakt van het pensioeninkomen. Het inkomen na pensionering moet hoog genoeg zijn om de maandlasten te dragen. Het is verstandig om hier bijvoorbeeld ook al rekening mee te houden twintig jaren voor het bereiken van de pensioendatum. Na het stoppen met werken zal het inkomen hoogstwaarschijnlijk (sterk) dalen.

 

Wat als het pensioeninkomen onvoldoende is?

Bij een te laag pensioeninkomen kan de gewenste hypotheek niet verstrekt worden. Een oplossing is mogelijk extra aflossen in de jaren tot het pensioen ingaat. In de periode tot uw pensioen legt de geldverstrekker bijvoorbeeld de verplichting op om 15.000 euro extra af te lossen. Dit kan het verschil maken tussen wel een hypotheek krijgen en afgewezen worden. Indien de pensioeninkomsten veel te laag zijn, kan dit een streep zetten door de wens om het huis te kopen.

 

Tot welke leeftijd kunt u een hypotheek afsluiten?

Geldverstrekkers willen de zekerheid dat ze het uitgeleende bedrag aan hypotheek ook echt terug krijgen. Bij het aanvragen van een hypotheek op hogere leeftijd, maken geldverstrekkers een afweging. Hebben ze voldoende zekerheid dat het bedrag weer wordt terugbetaald? De kans dat een 70-jarige niet meer 30 jaren de hypotheeklasten gaat betalen is groot. Het probleem is vaak de overlijdensrisicoverzekering. Deze kan bijvoorbeeld maximaal tot de 75e verjaardag van de verzekerde lopen. Door deze beperking kunnen senioren vaak geen 100 procent financiering meer krijgen. Het overgrote deel van de koopsom betalen met spaargeld en voor de rest een hypotheek afsluiten is onder voorwaarden mogelijk.

 

De hypotheekrenteaftrek is na pensionering vaak minder gunstig

Na pensionering zakt het inkomen. Bij een sterke daling van het inkomen heeft u een grote kans op een lager fiscaal voordeel. In Nederland kennen we namelijk een progressief belastingstelsel. Als uw inkomen zakt naar bijvoorbeeld 30.000 euro per jaar, kunt u als gepensioneerde de betaalde hypotheekrente in 2017 aftrekken tegen 22,9 procent. Hij fiscaal voordeel vóór pensioendatum is 40,8 procent uitgaande van bijvoorbeeld een inkomen van 40.000 euro per jaar.

Er zijn dus mogelijkheden om een huis te kopen na uw pensionering, maar laat u hierin goed adviseren.

Deel dit artikel:

Recente artikelen