Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Livestream: de mogelijkheid om digitaal een huis te bezichtigen

Fysiek contact moet zoveel mogelijk vermeden worden. En hoewel het veilig bezichtigen van een huis binnen de richtlijnen van het RIVM kan, wordt er hard nagedacht over alternatieven. Zoals het virtueel bezichtigen ofwel via livestream. Want digitaal bezichtigen kan in deze tijd een uitkomst bieden. Hoe werkt het en welke apps zijn er? Wij zetten het op een rijtje.

Wanneer bezichtigen via een livestream?

Een huis bezichtigen doe je bij voorkeur in levenden lijve. Je wil immers een huis ‘gevoeld’ hebben voordat je een bod uit brengt. Maar lang niet alle huizen voldoen bij een bezichtiging aan je verwachting. In deze tijd, met het coronavirus, is een digitale bezichtiging (ook wel livestream bezichtigen of een ‘coronavrije bezichtiging’) een goede aanvulling. De verkoper loopt door de woning en geïnteresseerden kunnen vanaf hun telefoon of desktop live meekijken en vragen stellen. Ideaal voor een eerste bezichtiging of als een van de partijen (milde) klachten heeft. Of als alternatief voor een Open Huis.
 
En denk je na die eerste digitale bezichtiging jouw droomhuis gevonden te hebben? Dan kan er een tweede real-life bezichtiging worden gepland. Waarbij rekening wordt gehouden met alle veiligheidsrichtlijnen uiteraard.

Welke app leent zich het beste voor een livestream-bezichtiging?


Onze collega’s van Funda doken erin en zetten de voor- en nadelen op een rijtje.
 
Zoom
Zoom realiseert een privéverbinding met geïnteresseerden. Deze app wordt in het bedrijfsleven veelvuldig gebruikt bij coachingsessies of online vergaderingen. Met Zoom kun je gemakkelijk een livestream aanmaken en anderen via e-mail uitnodigen.
 
Voordelen
·      Eenvoudig in gebruik
·      Gratis
·      Zowel in de mobiele app als desktop kan er tijdens een livesessie content worden gedeeld (documenten, foto’s of je eigen scherm).
 
Nadelen
·      Wanneer je iemand uitnodigd moet deze eerst Zoom installeren
·      Je kunt de livestream niet bewaren
·      Met de gratis versie kun je maximaal 40 minuten livestreamen
 
 
Periscope
Periscope heeft slechts één doel: een livestream faciliteren. Dat maakt de app simpel en doeltreffend, in tegenstelling tot de andere apps waarbij livestreamen bijzaak is. Als verkoper kun je een select gezelschap uitnodigen om de livestream te bekijken.
 
Voordelen
·      Kijkers hoeven de app niet de downloaden
·      Je kunt ervoor kiezen om in het openbaar live te gaan, of een specifieke groep uit te nodigen via een link.
·      Je kunt de stream gemakkelijk doorplaatsen naar Twitter
·      Je kunt de uitzending naderhand bewerken en het startpunt aanpassen
·      Je kunt de uitzending naderhand delen op Facebook, Twitter en WhatsApp.
 
Nadelen
·      De mogelijkheid om te chatten tijdens de uitzending is beperkt.
 
Facebook Live
Facebook is een veelgebruikt middel door makelaars om een bezichtiging mee te begeleiden. Logisch, want Facebook is relatief eenvoudig in gebruik en zeer bekend onder een grote doelgroep. Facebook Live leent zich niet voor een persoonlijke rondleiding. Maar een Open Huis zou het wel kunnen vervangen.
 
Bij het gebruik van Facebook Live is het aan te raden om een aparte Facebookpagina aan te maken voor de verkoop van jouw huis. Mensen die een bezichtiging aanvragen kun je dan uitnodigen je pagina te liken waardoor ze jouw livestream kunnen volgen.
 
Voordelen
·      Eenvoudig in gebruik
·      Je kunt de livesessie van tevoren aankondigen
·      Mensen die volgen krijgen automatisch een seintje als je live gaat
·      Volgers kunnen real-time vragen stellen in het opmerkingenveld en jij kan die vragen direct beantwoorden tijdens de video.
·      Je kunt de Facebooklivevideo bewaren en op een later moment op de Facebookpagina plaatsen.
 
Nadelen
·      Livestream via Facebook is alleen zichtbaar voor Facebookgebruikers. Jouw kijkers moeten dus een Facebookprofiel hebben of die aanmaken.
·      Gebruikers die de livestream volgen kunnen zien wie er allemaal kijken.
 
 
Instagram Live Stories
Op Instagram ligt de nadruk op beeld. Livestreamen op Instragram is misschien nog wel makkelijker dan op Facebook: met één druk op de knop ga je live. Je kunt iemand uitnodigen om in een split screen met je samen live te gaan. Bijvoorbeeld als je met z’n tweeën de bezichtiging wil begeleiden.
 
Voordelen
·      Eenvoudig in gebruik
·      Je kunt de livesessie van tevoren aankondigen
·      Mensen die volgen krijgen automatisch een seintje als je live gaat
·      Volgers kunnen real-time vragen stellen in het opmerkingenveld en jij kan die vragen direct beantwoorden tijdens de video.
·      Split screen streaming: ideaal om meer verhalen te brengen
 
Nadelen
·      Alleen zichtbaar voor Instagramgebruikers. Geïnteresseerden moeten dus een profiel hebben of er een aanmaken.
·      Je kunt de livestream niet bewaren of doorplaatsen
·      24 uur na afloop van de bezichtiging verdwijnt de livestream
·      De livestream is openbaar. Je kunt geen select gezelschap selecteren
 
De mogelijkheden zijn er! Livestream-bezichtigen is voor iedereen nieuw. Maar nu lijkt hét moment om met deze virtuele bezichtigingen te gaan werken. In aanvulling op de fysieke bezichtigingen. Want die kunnen natuurlijk nooit worden vervangen!

Wil je meer weten over je huis verkopen tijdens de Coronacrisis? Op deze pagina hebben we alle informatie over Corona verzameld.

Deel dit artikel:

Recente artikelen